Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Σεξουαλική κακοποίηση: Πως να προστατέψεις το παιδί σου


    Τον τελευταίο καιρό ακούμε στην τηλεόραση όλο και περισσότερες ειδήσεις που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.  Ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα που φοβίζει τους γονείς...
    Με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση αναφερόμαστε στη με οποιοδήποτε τρόπο (λεκτική, οπτική και σωματική) προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του παιδιού ή του ατόμου γενικότερα, που του προκαλεί φόβο, ντροπή, πόνο, αποστροφή. Το φαινόμενο συναντάται συχνά, αλλά δημοσιοποιείται σπάνια γιατί δημιουργεί ενοχή στο θύμα και γι’ αυτό αποσιωπάται.
    Τα άτομα που παρενοχλούν σεξουαλικά τα παιδιά είναι άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα και σεξουαλικές αποκλίσεις. Πολλές φορές έχουν σχέση εξουσίας με το παιδί – συγγενείς, δάσκαλοι, προπονητές – και τη χρησιμοποιούν για να το εκμεταλλευτούν και να εξασφαλίσουν τη σιωπή του.
    Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλάξουμε τα παιδιά από τα άτομα αυτά είναι:
    -η ενημέρωσή τους σχετικά με το σώμα τους και τις λειτουργίες του,

    -η απενεχοποίηση της σεξουαλικότητάς τους μέσα από τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση,

    -η ανοιχτή επικοινωνία παιδιού-γονιών και παιδιού-δασκάλων, που δομείται με εμπιστοσύνη και ειλικρινή διάλογο.
    Βέβαια, δεν χρειάζεται να τα τρομάζουμε και να τα κάνουμε να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στους μεγάλους.


    S.O.S
    Θα πρέπει να τους μάθουμε να λένε ‘όχι’ όταν κάποιος τους ζητήσει κάτι που δεν τους αρέσει ή που τους έχουμε μάθει να αποφεύγουν. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι το σώμα και το μυαλό τους τους ανήκει, είναι δικό τους και πρέπει οι άλλοι να το σέβονται.


    Οι Συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης
    Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή και απλά παρενοχληθεί σεξουαλικά σε μικρή ηλικία μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα στην ψυχική τους υγεία και στη φυσιολογική εξέλιξη της σεξουαλικής τους ζωής ως ενήλικες.
    Για παράδειγμα, μπορεί να διαμορφώσουν κακή σχέση με το άλλο φύλο, φτωχή σεξουαλική ζωή, πιθανή σεξουαλική ψυχρότητα, αίσθημα ενοχής.
    Μάθε στο παιδί σου να προστατεύεται μέσα από...τρυφερές ιστορίες!
    Υπάρχουν βιβλία σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία που διανύουν, τα οποία μπορούν να δώσουν υλικό για συζήτηση και ενημέρωση.
    Κυκλοφορεί, επίσης, ένα πολύ κατατοπιστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες με τίτλο “Κάποιος μ’ ενοχλεί”, της Βιρζινί Ντιμόν, βραβευμένο από το Γαλλικό Κίνημα για το Κακοποιημένο παιδί.
    Μέσα από καλογραμμένες τρυφερές ιστορίες πληροφορεί τα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουν αυτούς που τα παρενοχλούν και πώς να εμπιστεύονται τους μεγάλους και να ζητούν τη βοήθειά τους, χωρίς να φοβηθούν ή να ντραπούν.

    ΠΗΓΗ:http://www.tlife.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου