Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

10 λόγοι παραπάνω για να θηλάσετε το μωρό σας





Ο θηλασμός υπάρχει τόσο όσο και η ανθρωπότητα. Οι σύγχρονες μέθοδοι έρευνας, μας επιτρέπουν να μετρήσουμε το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η απλή και στοργική δραστηριότητα στην υγεία της μητέρας και του παιδιού. Νέες μελέτες των τελευταίων 10 ετών, εμπλουτίζουν τα γνωστά πλεονεκτήματα του θηλασμού με 10 νέα ακόμη.


 Πλεονεκτήματα για το μωρό:

Μικρότερος κίνδυνος παχυσαρκίας κατά της ενηλικίωση:  Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, έδειξε ότι άνθρωποι που θήλασαν για 5 - 7 μήνες είχαν τον μικρότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) κατά την ηλικία των 60 ετών.

Μικρότερη αρτηριακή πίεση: Ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι παιδιά που θήλασαν είχαν κατά μέσο όρο, μικρότερη αρτηριακή πίεση από εκείνα που δεν θήλασαν. Η απόκλιση γινόταν μεγαλύτερη όσο τα παιδιά είχαν θηλάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μικρότερος κίνδυνος οστεοπόρωσης: Αυστραλιανή μελέτη κατέδειξε μια σχέση ανάμεσα στο θηλασμό και την οστική μάζα των παιδιών ηλικίας 8 ετών, ιδιαίτερα εκείνων που θήλασαν για 3 ή περισσότερους μήνες.

Καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων: Ο θηλασμός τουλάχιστον κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες βελτιώνει τον όγκο των πνευμόνων των παιδιών. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στην ποσότητα του αέρα που λαμβάνει το παιδί που θηλάζει.

Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης του SIDS (Sudden Infant Death Syndrome – Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου): Γερμανική μελέτη κατέδειξε ότι ο θηλασμός μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.


Πλεονεκτήματα για τη μητέρα: 

Μικρότερη αρτηριακή πίεση: Τόσο η συστολική αρτηριακή πίεση όσο και η διαστολική μειώνονται κατά την ώρα που η μητέρα θηλάζει.

Λιγότερο στρες: Ο θηλασμός συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στρες, καθώς και με τη βελτίωση της διάθεσης και της φυσικής και πνευματικής υγείας της μητέρας.

Μικρότερος κίνδυνος για ρευματοειδή αρθρίτιδα: Μια σουηδική μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες που θήλασαν για 13 μήνες ή περισσότερο, είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από εκείνες που δεν θήλασαν.

Μικρότερος κίνδυνος για μεταβολικό σύνδρομο: Μια ομάδα παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών ασθενειών ή διαβήτη, ήταν σπανιότερη μεταξύ των γυναικών που θήλασαν τα μωρά τους. Όσο περισσότερο μάλιστα θήλασαν κατά τους πρώτους 9 μήνες, τόσο λιγότερες ήταν αυτές οι πιθανότητες, έδειξε μελέτη που διήρκεσε 20 χρόνια.

Μικρότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων: Η μεγάλη διάρκεια του θηλασμού συνδέεται με την πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΑΠΟ:  http://www.mamadesonline.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=148:mas10&catid=34:thilasmos&Itemid=64

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου