Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Οι αλλαγές στο σώμα σας


Στη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, το έμ­βρυο αναπτύσσεται από μέγεθος μικρότερο από κόκκο ρυζιού σ' ένα βρέφος που κατά τη γέννησή του ζυγίζει περίπου 3.300 γραμμάρια. Το σώμα της γυναίκας, επί­σης, υφίσταται πολλές αλλαγές. Καθώς προσαρμόζεται προς το αναπτυσσόμενο έμβρυο και ετοιμάζεται για τον τοκετό, κάθε όργανο του σώματος επηρεάζεται. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να προκαλέσουν προσωρινές κακοδιαθεσίες, που είναι ένα φυσιολογικό και ομαλό τμήμα της δημιουργίας ενός μωρού.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σ' όλη τη διάρκεια της εγκυ­μοσύνης, γίνονται αλλαγές στο κυκλοφορικό σας σύστη­μα (την καρδιά και τα αιμο­φόρα αγγεία). Ο όγκος του αίματος που αντλείται από την καρδιά σας αυξάνεται κα­τά 40% περίπου. Για να κα­λύψει αυτή την αύξηση, η καρδιά σας μεγαλώνει λίγο,ο ρυθμός της αυξάνεται από περίπου 70 σε 85 χτύπους το λεπτό και η ποσότητα αίμα­τος, που βγαίνει από την καρ­διά με κάθε χτύπο,αυξάνε­ται

. Η πίεση του αίματος σας είναι πιο χαμηλή, επειδή η αυξημένη παραγωγή ορι­σμένων ορμονών στη διάρ­κεια της εγκυμοσύνης κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διευ­ρύνονται. Αυτή η διεύρυνση των αγγείων μειώνει την αντίστασή τους στη ροή του αίματος, χαμηλώνοντας την πίεση.Πολλές από τις αλλαγές στο σώμα σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ορατές, όπως η αύξηση του μεγέθους των μαστών και της κοιλιάς. Μέσα στο σώμα σας γίνονται και άλλες αλλαγές, για να μπορείτε να θρέψετε και να φιλοξενήσετε το αναπτυσσό­μενο έμβρυο. Οι πιο πολλές απ' αυτές προκαλούνται από διακυμάνσεις των ορμονι­κών επιπέδων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι ση­μαντικό να καταλάβετε τις αλ­λαγές αυτές, ώστε να μπορεί­τε να καθορίσετε τι είναι φυ­σιολογικό και τι μπορεί να χρειάζεται ιατρική παρακο­λούθηση.

ΑΝΑΠΝΟΗ
Στη διάρκεια της εγκυμοσύ­νης, οι πνεύμονές σας χρει­άζεται να εργάζονται πιο εντατικά, για να διατηρούν τον αυξημένο όγκο αίματος του σώματος σας εφοδια­σμένο με οξυγόνο. Ο ρυθ­μός αναπνοής σας (ο αριθμός αναπνοών που παίρνετε κάθε λεπτό) δεν αλλάζει συ­νήθως. Αντί γι' αυτό, οι αυ­ξημένες ανάγκες σε οξυγό­νο αντιμετωπίζονται με αύ­ξηση του όγκου αέρα που μπορείτε να εισπνεύσετε.
ΝΕΦΡΑ ΚΑΙ ΚΥΣΤΗ
Τα νεφρά σας φιλτράρουν το αίμα σας και αποβάλ­λουν άχρηστα προϊόντα και παραπανίσιο νερό με τα ού­ρα. Όταν είστε έγκυος, πρέ­πει να φιλτράρουν ένα με­γαλύτερο όγκο αίματος. Κα­τά συνέπεια, αποβάλλουν μεγαλύτερο όγκο απόβλητων προϊόντων και νερού. Μπορεί να διψάτε, να πίνε­τε
περισσότερα υγρά απ' όσα συνήθως και να ουρεί­τε πιο συχνά.Η πίεση της μήτρας που με­γαλώνει στην κύστη μπορεί επίσης ν' αυξήσει την ανά­γκη για ούρηση.
ΠΕΨΗ
Στη διάρκεια της εγκυμο­σύνης, ένα αυξημένο επί­πεδο της ορμόνης προγε­στερόνη προκαλεί χαλάρω­ση των μυών του πεπτικού σωλήνα.Η χαλάρωση των μυών στην κάτω άκρη του οισοφάγου μπορεί να προκαλέ­σει καύσο. Με τη χαλάρω­ση των μυών του παχέος εντέρου, η διάβαση των κο­πράνων είναι λιγότερο αποτελεσματική, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως επιτίθεται και κατα­στρέφει ξένες ουσίες, όπως νοσογόνους οργανισμούς που μπαίνουν στο σώμα. Οι αντιδράσεις του ανοσοποιη­τικού συστήματος μιας εγκύ­ου σε ξένες ουσίες ελαττώνο­νται, γεγονός που την κάνει πιο ευπρόσβλητη σε λοιμώ­ξεις, όπως κρυολογήματα και γρίπη. Κύτταρα του εμβρύ­ου, που μπαίνουν στο αίμα της γυναίκας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ερμηνεύο­νται επίσης σαν ξένες ουσίες από το ανοσοποιητικό σύ­στημα της γυναίκας, επειδή φέρουν ορισμένες πρω­τεΐνες που καθορίζονται από τα γονίδια του πατέρα. Ωστό­σο, το σώμα της γυναίκας ανέχεται τα «ξένα» κύτταρα του εμβρύου, ίσως λόγω μιας μεταβολής της αποτελε­σματικότητας της αντίδρασης του ανοσοποιητικού της συ­στήματος.
Η ΜΗΤΡΑ
Στη διάρκεια της εγκυμοσύ­νης, η ποσότητα αίματος που πηγαίνει στη μήτρα αυξάνε­ται και το επιθήλιο της μή­τρας, που λέγεται ενδομή­τριο, μαλακώνει και γίνεται πιο παχύ. Οι μύες στα τοιχώ­ματα της μήτρας δυναμώ­νουν και γίνονται πιο ελαστι­κοί. Οι μυϊκές ίνες αυξάνο­νται σε μέγεθος μέχρι και 50 φορές. Η μήτρα αυξάνει σε βάρος από 56 περίπου γραμ­μάρια, πριν από την εγκυμοσύνη, σε περίπου 1000 γραμμάρια, λίγο πριν από τον τοκετό. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και ειδικά τις λίγες τελευταί­ες εβδομάδες), οι μύες των τοιχωμάτων της μήτρας συσπώνται ήρεμα, κατά ακανό­νιστα διαστήματα. Οι συστο­λές αυτές («συστολές Brax-ton Hick») συνήθως δεν εί­ναι επώδυνες και βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος στη μήτρα.
ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Το αυξημένο επίπεδο προγε­στερόνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει τα αιμο­φόρα αγγεία να διευρύνο­νται, μεταφέροντας έτσι με­γαλύτερη ποσότητα αίματος στους ιστούς του σώματος. Η αυξημένη τροφοδοσία με αί­μα μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των ιστών του κόλπου, του αιδοίου και του τραχήλου της μήτρας. Η δι­εύρυνση των αγγείων στα πόδια και στα χείλη του αι­δοίου (οι πτυχές του δέρμα­τος στο άνοιγμα του κόλπου) μπορεί να οδηγήσουν σε κιρσώδεις (διογκωμένες) φλέ­βες , που συνή­θως συρρικνώνονται ή εξα­φανίζονται μετά τη γέννηση του μωρού.Οι αδένες στον τράχηλο αυ­ξάνουν την έκκριση βλέννας, με αποτέλεσμα μια λευκή κολπική έκκριση. Αν ή έκκρι­ση αλλάξει εμφάνιση, έχει δυσάρεστη οσμή ή αν νιώσε­τε φαγούρα ή κάψιμο, συμ­βουλευτείτε το γιατρό σας . 
ΚΟΙΝΕΣ ΑΔΙΑΘΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Ακόμα και στη διάρκεια μιας τελείως φυσιολογικής, υγιούς εγκυμοσύνης, οι πιο πολλές γυναίκες νιώθουν πολλές αδιαθεσίες. Οι αδιαθεσίες αυτές είναι συνή­θως προσωρινές και δεν είναι ένδειξη κάποιου σοβα­ρού προβλήματος. Αν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας ή αν είναι σοβαρά, μιλήστε με το γιατρό σας.Ακόμα και στη διάρκεια μιας τελείως φυσιολογικής, υγιούς εγκυμοσύνης, οι πιο πολλές γυναίκες νιώθουν πολλές αδιαθεσίες. Οι αδιαθεσίες αυτές είναι συνή­θως προσωρινές και δεν είναι ένδειξη κάποιου σοβα­ρού προβλήματος. Αν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας ή αν είναι σοβαρά, μιλήστε με το γιατρό σας.
Αιτίες
Η τάση των συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα καθώς μεγα­λώνει ή η χαλάρωση των πυελικών αρθρώσεων, λόγω ορμονι­κών μεταβολών.
θεραπεία ή πρόληψη
  • Η συχνή αλλαγή θέσεων, όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, μπορεί να σας ανακουφίσει από τους πόνους.
  • Ν' αναπαύεστε συχνά και ν' αποφεύγετε κάθε κοπιαστική ερ­γασία.•   Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν ο πόνος είναι δυνατός, επί­μονος ή συνοδεύεται από κολπική αιμορραγία.
 ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ
Συμπτώματα
Συνεχείς πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο επάνω μέρος των γλουτών. 
Αιτίες
Το βάρος του εμβρύου στην κοιλιά σας σάς κάνει να γέρνετε προς τα πίσω, καταπονώντας τους μυς και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης.
θεραπεία ή πρόληψη 
  • Μην παίρνετε περισσότερο βάρος απ' όσο συνιστά ο γιατρός σας.•   Κάντε ασκήσεις, για να δυναμώσετε τους μυς της πλάτης και της κοιλιάς.
  • Να κοιμάστε σε σκληρό στρώμα.
  • Να φοράτε χαμηλοτάκουνα παπούτσια και να μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝΤΑ ΟΥΛΑ 
Συμπτώματα
Τα ούλα ματώνουν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή μετά το φαγητό. 
Αιτίες
Η αύξηση των επιπέδων ορισμένων ορμονών. θεραπεία ή πρόληψηΠηγαίνετε στον οδοντίατρο σας όσο το δυνατόν νωρίτερα, για ν' αξιολογήσει την ανάγκη να εκτελέσει ή ν' αναβάλει οποιαδή­ποτε απαραίτητη οδοντική εργασία.
ΔΥΣΠΝΟΙΑ 
Συμπτώματα
Κοντανάσεμα, όταν καταβάλλετε προσπάθεια ή -σε ακραίες περιπτώσεις- όταν μιλάτε. Η αναπνοή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη, όταν ξαπλώνετε. 
Αιτίες
Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης σας, η διόγκωση της μήτρας ασκεί πίεση στο διάφραγμά σας, στριμώ­χνοντας τους πνεύμονές σας, όταν το έμβρυο κατεβαίνει πιο χαμηλά στην πύελό σας.
 θεραπεία ή πρόληψη
  • Να κινείστε αργά, χωρίς υπερβολική καταβολή προσπά­θειας.
  • Συνηθίστε να κάθεστε στητή.
  • Χρησιμοποιείτε ένα ή δυο παραπάνω μαξιλάρια, ώστε να κοιμάστε σε ημικυκλική στάση.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν η δύσπνοια χειροτερέ­ψει ξαφνικά ή συνοδεύεται από οποιοδήποτε πόνο στο στή­θος σας.
 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
 Συμπτώματα

Αίσθηση καψίματος ή τρυπήματος από βελόνες στην πα­λάμη, στον αντίχειρα και στα δύο πρώτα δάχτυλα. 
Αιτίες
Οι παραπανίσιες ποσότητες υγρών στο σώμα σας ασκούν πίε­ση στο μέσο νεύρο, καθώς αυτό περνάει μέσα από έναν σωλή­να που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού (λέγεται καρπι­αίος σωλήνας). Το πρόβλημα θα εξαλειφθεί μετά τον τοκετό.
θεραπεία ή πρόληψη
  • Για ν' ανακουφιστείτε από τον πόνο, κρατήστε ψηλά το χέρι που πονάει ή βάλτε το σε κρύο νερό.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συ­στήσει να βάλετε έναν νάρθηκα στον καρπό σας.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ


Συμπτώματα
Αραιές ή δύσκολες κενώσεις με σκληρά, στεγνά κόπρανα.Η υπερέκκριση προγεστερόνης χαλαρώνει τους μυς των εντέ­ρων, επιβραδύνοντας τις συσπάσεις που προκαλούν την κίνη­ση των κοπράνων μέσα στα έντερα, με αποτέλεσμα ν' απορρο­φάται περισσότερο νερό, κάνοντας τα κόπρανα σκληρά και στε­γνά. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Να ασκείστε τακτικά.
  • Αν παίρνετε χάπια σιδήρου, να τα παίρνετε μετά το φαγητό: θα απορροφηθούν ευκολότερα, χωρίς να επιδεινώσουν τη δυ­σκοιλιότητα.
  • Μη χρησιμοποιείτε καθαρτικά ή κλύσματα. Πίνετε έξι με οκτώ ποτήρια υγρά την ημέρα.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν η δυσκοιλιότητα επιμένει.
  ΙΛΙΓΓΟΙ Ή ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ


 Συμπτώματα
Ίλιγγοι ή ζάλες, ειδικά όταν σηκώνεστε από καθιστή ή ξαπλωτή θέση. 
Αιτίες
Η περιορισμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, λόγω χαμηλής πίεσης. Μπορεί να νιώθετε ζάλη ή ίλιγγο όταν στέκεστε, επειδή
το αίμα φεύγει απότομα από τον εγκέφαλό σας. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Μη στέκεστε όρθια για πολύ.
  • Να σηκώνεστε αργά μετά από ζεστό μπάνιο ή από ξαπλωτή θέση.
  • Να βρίσκεστε σε περιβάλλον όσο το δυνατό πιο δροσερό, στη διάρ­κεια ζεστού καιρού.
  • Αποφύγετε ζεστά, κλει­στά και πολύκοσμα μέρη.
 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΤΙΩΝ


  Συμπτώματα
Η όρασή σας μπορεί να φαίνεται ότι χειροτερεύει. Αν φο­ράτε φακούς επαφής, μπορεί να μη νιώθετε άνετα.
Αιτίες
Η κατακράτηση υγρών μπορεί ν' αλλάξει το σχήμα των βολβών των ματιών σας.
ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ
 Συμπτώματα
Πρήξιμο των χεριών ή και των αστραγάλων (μπορεί να μη σας κάνουν τα δαχτυλίδια ή τα παπούτσια). 
Αιτίες
Η αύξηση της κατακράτησης υγρών από το σώμα. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Μη στέκεστε όρθια για πολλή ώρα.
  • Ν' αναπαύεστε με τα πόδια ανυψωμένα, ειδικά στο τέλος της ημέρας.
  • Σηκώστε λίγα εκατοστά το κάτω μέρος του κρεβατιού σας· μην το κάνετε αυτό, αν έχετε αίσθημα καύσου.
  • Αποφύγετε τις αλμυρές τροφές.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό, αν το πρήξιμο γίνεται έντονο ή αν έχετε και πονοκεφάλους ή θόλωμα όρασης.
ΑΕΡΙΑ 
Συμπτώματα
Κράμπες στην κοιλιά, γουργούρισμα στομαχιού και φούσκωμα. 
Αιτίες
Οι νωθροί μύες των εντέρων μπορεί να δυσκολεύουν τη διέ­λευση των αερίων.Διάταση ή σπασμοί των εντέρων μπορεί να προκαλέσουν πόνο. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Μασάτε καλά την τροφή σας και τρώτε αργά.
  • Τρώτε τροφές πλούσιες σε ίνες, για ν' αποφύγετε τη δυσκοι­λιότητα.
  • Αποφύγετε τηγανητές και πικάντικες τροφές.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν τα συμπτώματα επιμένουν.
 ΣΥΧΝΗ ΟΥΡΗΣΗ
Συμπτώματα
Ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο ή συχνά νιώθετε μια έντονη ανάγκη να ουρήσετε, αλλά βγάζετε μικρή μό­νο ποσότητα ούρων; 
Αιτίες
Η συχνή ούρηση μπορεί να προκαλείται από ορμονική δρα­στηριότητα, μια αυξημένη λήψη υγρών, λόγω μεγαλύτερης δί­ψας και την πίεση της κύστης από τη μήτρα, καθώς μεγαλώνει.
θεραπεία ή πρόληψη
  • Κόψτε τη λήψη των υγρών, λίγο πριν πάτε στο κρεβάτι.
  • Το να κουνιέστε μπρος-πίσω, όταν ουρείτε, μπορεί να σας βοηθήσει ν' αδειάσετε καλύτερα την κύστη σας. 
  ΚΑΥΣΟΙ
Συμπτώματα
Ένας πόνος σαν κάψιμο στο στήθος, πίσω από το στέρνο. Ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει, όταν ξαπλώνετε ή μόλις φάτε. 
Αιτίες
Οι μύες στην είσοδο του στομάχου σας χαλαρώνουν, επιτρέ­ποντας στις τροφές που έχουν ανακατευτεί με οξύ του στομά­χου ν' ανέβουν στον οισοφάγο. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Μην ξαπλώνετε για δυο τουλάχιστον ώρες μετά το φαγητό.
  • Πιείτε ένα ποτήρι γάλα, λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι.
  • Να κοιμάστε με το επάνω μέρος του κρεβατιού ανυψωμένο
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν ο καύσος είναι έντονος ή επίμονος.
  ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ


 Συμπτώματα

Μπορεί να νιώσετε σφοδρή επιθυμία για μερικές τρο­φές. 
Αιτίες
Η αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τα υψη­λά επίπεδα προγεστερόνης στο σώμα.
θεραπεία ή πρόληψη
  • Αν λαχταράτε υγιεινές τροφές, φάτε τις. Αν λαχταράτε τροφές που δεν είναι καλές για σας, σκεφτείτε κάποιο υποκατάστατο ή φάτε τις με μέτρο.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν θέλετε να φάτε μη φαγώσι­μα είδη, όπως χαρτί ή πηλό.
ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ
Συμπτώματα
Φαγούρα, ευαισθησία και πόνοι γύρω από τον πρωκτό, καθώς και -καμιά φορά- αίμα στις κενώσεις. 
Αιτίες
Στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η πίεση από τη μήτρα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Να τρώτε τροφές με πολλές ίνες και να πίνετε πολλά υγρά, για ν' αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
  • Μην πιέζεστε κατά τη διάρκεια των κενώσεων.
  • Αποφύγετε να στέκεστε ή να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Διατηρείτε το δέρμα γύρω από τον πρωκτό καθαρό και στεγνό.
  • Ζεστά μπάνια δυο φορές την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσουν ν' ανακουφιστεί­τε από την κακοδιαθεσία.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν η κακοδιαθεσία επι­μένει ή οι αιμορροΐδες αι­μορραγούν. Μπορεί να σας δώσει μια φαρμακευτικά αγωγή.
 ΔΙΑΡΡΟΗ ΟΥΡΩΝ  
Συμπτώματα
Διαρροή ούρων όταν βήχετε, γελάτε, φταρνίζεστε ή κατα-βάλλετε προσπάθεια.
Αιτίες
Η πίεση της μήτρας που μεγαλώνει στην κύ­στη σας και η χαλάρωση των μυών της πυέ­λου σας. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Να ουρείτε συχνά.
  • Κάντε ασκήσεις τοιχωμάτων πυέλου πολλές φορές την ημέρα (βλ. σελ. 206). Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν η διαρροή επιμένει μετά τον τοκετό. 
 ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ
Συμπτώματα
Φαγούρα στο δέρμα της κοιλιάς.
 Αιτίες
Το δέρμα πάνω από την κοιλιά σας τεντώνεται, καθώς μεγαλώ­νει η μήτρα σας, γίνεται σφιχτό και ξηρό, με αποτέλεσμα ναερεθίζεται. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Βάλτε μια υδατική λοσιόν ή καλαμίνη, για ν' ανακουφιστείτε από τη φαγούρα (προσπαθήστε να μην ξύνεστε). Συμβουλευτεί­τε το γιατρό σας, αν η φαγούρα επιμένει και επεκτείνεται.  
ΚΡΑΜΠΕΣ ΠΟΔΙΩΝ 
Συμπτώματα
Οξύς πόνος στις κνήμες ή στους μηρούς, που συχνά ακο­λουθείται από πολύωρο αμβλύ πόνο. 
Αιτίες
Μπορεί να προκαλούνται από την αυξημένη πίεση της μήτρας στα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στα πόδια σας ή από έλλειψη ασβεστίου. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Κάντε δυνατό μασάζ ή ζεστάνετε την προσβεβλημένη περιο­χή, Δουλέψτε τους μυς της κνήμης, τεντώνοντας το πόδι, με τα δάχτυλα και τον αστράγαλο σας προς τα επάνω. Συμβουλευτεί­τε το γιατρό σας, σε περίπτωση που επιμείνουν οι κράμπες των μυών.
 ΠΡΩΙΝΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ
Συμπτώματα
Πρωινή ναυτία ή και εμετός.
Αιτίες
Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 θεραπεία και πρόληψη
  • Τρώτε και πίνετε κάτι, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί.
  • Τρώτε συχνά, μικρά γεύματα.
  • Μην παρακουράζεστε: η κόπωση μπορεί να χειροτερέψει τη ναυτία.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν οι εμετοί γίνουν σφοδροί.
 ΒΟΥΛΩΜΑ ΜΥΤΗΣ ΚΑΙ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ 
Συμπτώματα
Βουλωμένη μύτη, που μερικές φορές συνοδεύεται από ρινορραγία.
Αιτίες
Τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων και της ποσότητας αί­ματος προκαλούν διόγκωση των βλεννωδών μεμβρανών της μύτης, με αποτέλεσμα το βούλωμα της μύτης, καθώς και πρήξι­μο των αιμοφόρων αγγείων του επιθηλίου της μύτης. Δυνατό ή συχνό φύσημα της μύτης σας μπορεί να προκαλέσει ρήξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Φυσάτε τη μύτη σας ήρεμα.
  • Μη χρησιμοποιείτε ρινικό σπρέι, αν δε σας το έχει δώσει ο γιατρός σας.
  • Ένας υγροποιητής ή ψεκαστήρας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρείτε τις μεμβράνες της μύτης σας υγρές, αποτρέποντας τη ρινορραγία.
 ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ 
Συμπτώματα
Η σκουρόχρωμη απόχρωση που παίρνουν οι θηλές σας και οι άλω, καθώς και μια σκούρα γραμμή στη μέση της κοιλιάς σας, είναι φυσιολογικά. Το χρώμα των φακίδων και εν γένει των σημαδιών γέννησης ίσως γίνει πιο σκούρο. 
Αιτίες
Οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη παραγωγή κυττά­ρων χρωστικής ουσίας. Το ηλιακό φως μπορεί να κάνει πιο έντονες τις μεταβολές του χρώματος. 
θεραπεία ή πρόληψη
Μην καθαρίζε­τε το δέρμα σας. Τα πιο πολλά από αυτά τα σημάδια θα σβήσουν γρή­γορα μετά τη γέννα.
ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ 
Συμπτώματα
Κόκκινο, λεπιδωτό εξάνθημα στις πτυχές του δέρματος (κάτω από τους μαστούς ή τη βουβωνική χώρα). 
Αιτίες
Η τριβή των επιφανειών του δέρματος μεταξύ τους.
 θεραπεία ή πρόληψη
  • Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος.
  • Διατηρείτε τις περιοχές που έχουν προσβληθεί στεγνές και καθαρές.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν το εξάνθημα επιμείνει ή μολυνθεί.
ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΑ
Συμπτώματα
Πόνος και ευαισθησία στην περιοχή των πλευρών κάτω από τους μαστούς. 
Αιτίες                                                                      
Καθώς η μήτρα μεγαλώνει και επε­κτείνεται προς τα επάνω, προκαλεί πίεση στα πλευρά σας. Ο πόνος συ­νήθως χάνεται, όταν το έμβρυο κατε­βαίνει πιο χαμηλά στην πύελο.
θεραπεία ή πρόληψη
Αποφύγετε να εκθέτετε σε πίεση τα πλευρά σας· να ξαπλώνετε σε ημικυκλική στάση.
 ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ
Συμπτώματα
Ξαφνικοί πόνοι (κι ένα αίσθημα σαν να σας τρυπάνε βε­λόνες) που ξεκινούν από το κάτω μέρος της πλάτης σας και τους γλουτούς και πηγαίνουν προς τα κάτω, στο πίσω μέρος των ποδιών σας. 
Αιτίες
Τα ισχιακά νεύρα στην πύελό σας πιέζονται από τη μήτρα.
θεραπεία ή πρόληψη
  • Αναπαυτείτε όσο το δυνατό περισσότερο και αποφύγετε την έντονη άσκηση.
  • Προσαρμόστε τη θέση του σώματος σας (να ξαπλώνετε στο πλευρό μάλλον παρά ανάσκελα), για να μειώσετε την πίεση στα νεύρα της πυέλου.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν ο πόνος είναι δυνατός.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΔΙΑΤΑΣΗΣ 
Συμπτώματα
Κόκκινες γραμμές (σημάδια διάτασης) στο δέρμα της κοιλιάς, των μαστών και των μηρών, οι οποίες θα ξεθω­ριάσουν σταδιακά. 
Αιτίες
Τα σημάδια αυτά προκαλούνται από το τέντωμα του δέρματος σας. 
θεραπεία ή πρόληψη
Αποφύγετε να πάρνετε υπερβολικό βάρος. Αυτό μπορεί καμιά φορά να βοηθήσει στην αποφυγή των σημαδιών διάτασης.
 ΕΦΙΔΡΩΣΗ

 Συμπτώματα
Υπερβολική εφίδρωση μετά από λίγο ή καθόλου καταβο­λή προσπάθειας. Μπορεί να ξυπνήσετε τη νύχτα ιδρωμέ­νη και νιώθοντας ζεστή.
Αιτίες
Οι αλλαγές των ορμονών προκαλούν διεύρυνση των υποδερμικών αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος, της θερμότητας και της εφίδρωσης.
Θεραπεία ή πρόληψη
  • Χαλαρά,βαμβακερά ρούχα.
  • Πολλά υγρά.
  • Ύπνος σε δροσερό δωμάτιο.


      ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ
Συμπτώματα
Μια αραιή, λευκή έκκριση από τον κόλπο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική. Μια έκκριση που φαί­νεται κιτρινωπή ή πρασινωπή, έχει δυσάρεστη οσμή, εί­ναι πηχτή ή συνοδεύεται από φαγούρα ή καούρα είναι ένδειξη λοίμωξης. 
Αιτίες
Τα μεγαλύτερα επίπεδα ορμονών προκαλούν αυξημένη παρα­γωγή βλέννας και αλλαγές μέσα στον κόλπο, οι οποίες επιτρέ­πουν σε μερικούς μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Διατηρείτε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων όσο το δυνατόν πιο καθαρή και στεγνή.
  • Φοράτε χαλαρά, βαμβακερά -όχι νάιλον- εσώρουχα και μη φοράτε καλσόν.
  • Αποφύγετε τη χρήση μοσχοσάπουνων ή αποσμητικών σα­πουνιών, αποσμητικών κόλπου η ντους, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τους ιστούς στην περιοχή του κόλπου σας.
  • υμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν είναι αναγκαίο, θα σας δώ­σει φαρμακευτική αγωγή, συνήθως κολπική αλοιφή ή υπόθετα.
 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ 
Συμπτώματα
Μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας, που κάνει τις τροφές να έχουν γεύση δυσάρεστη ή διαφορετική απ' ό,τι συνή­θως.
Αιτίες
Οι αιτίες είναι άγνωστες, αλλά μπορεί να σχετίζονται με αυξη­μένη ορμονική δραστηριότητα. 
θεραπεία ή πρόληψη
  • Τρώτε οποιεσδήποτε θρεπτικές τροφές, εφόσον έχουν καλή γεύση. 
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΦΟΡΩΝ ΟΔΩΝ 
Συμπτώματα
Μια ανάγκη για συχνή ούρηση, ακόμα και αμέσως μόλις ουρήσετε. Πόνος ή κόψιμο, ενώ ουρείτε. Τα ούρα σας μπο­ρεί να είναι θολά, να μυρίζουν ή να έχουν κηλίδες αίματος. 
Αιτίες
Κατά την εγκυμοσύνη, η χαλάρωση των μυών των αιμοφόρων οδών και η κατακράτηση υγρών διευκολύνουν την πρόκληση λοιμώξεων από βακτηρίδια. θεραπεία ή πρόληψη
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως. θα κάνει ανάλυση στα ούρα σας και θα σας δώσει αντιβιοτικά.
 ΚΙΡΣΩΔΕΙΣ ΦΛΕΒΕΣ = ΚΙΡΣΟΙ
Συμπτώματα
Πόνος διαρκείας στα πόδια σας, συχνά με ερεθισμένο δέρμα. Οι φλέβες των ποδιών μπορεί να πρηστούν και να έχουν σκούρο άλικο χρώμα. Μπορεί επίσης να νιώθε­τε βάρος στα χείλη του αιδοίου. 
Αιτίες
Η αυξημένη πίεση της μήτρας στις φλέβες της πυέλου, των πο­διών και των χειλιών του κόλπου προκαλεί συγκέντρωση αίμα­τος στις φλέβες αυτές, που τις διατείνει και σπάει τις βαλβίδες που απαγορεύουν την προς τα πίσω ροή, με αποτέλεσμα τη δη­μιουργία κιρσωδών φλεβών. Αν η οικογένειά σας έχει ιστορι­κό κιρσωδών φλεβών, είναι πιθανότερο να πάθετε κι εσείς.
θεραπεία ή πρόληψη
  • Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος.
  • Μη στέκεστε όρθια για πολύ.
  • Να φοράτε ειδικές κάλτσες.
  • Να κάνετε περίπατο κάθε μέρα.
 ΚΟΠΩΣΗ Συμπτώματα
Νιώθετε πολύ κουρασμένη, σε βαθμό υπνηλίας.
Αιτίες
Η κόπωση είναι φυσιολογική, λόγω των αυξημένων αναγκών του σώματος σας. Η υπερβολική κόπωση είναι αποτέλεσμα στενοχώριας, έλλειψης ύπνου ή κακής διατροφής.
θεραπεία ή πρόληψη
  • Κοιμηθείτε και αναπαυτείτε αρκετά, όποτε νοιώθετε κούραση.
  • Ν' ασκείστε τακτικά.
  • Καλά ισορροπημένη διατροφή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου