Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Καθαριότητα ναι, αποστείρωση όχι


Τώρα που το μικρό σας έχει γίνει πιο δραστήριο και προσπαθεί να βάλει τα πάντα στο στόμα του, είναι αδύνατον να καθαρίζετε σχολαστικά κάθε αντικείμενο που αγγίζει. Δεν έχει νόημα να αποστειρώνετε ό,τι έρχεται σε επαφή με το παιδί, αρκεί να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής χωρίς υπερβολές.
Επιστημονική επίβλεψη: Ιωάννα Δραμπέλη, παιδίατρος
Όσο είναι πολύ μικρό, η καθαριότητα είναι... παιχνιδάκι για εσάς. Και αυτό γιατί τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το μικρό είναι λίγα και... ελεγχόμενα. Έτσι, λοιπόν, πλένετε και αποστειρώνετε τα πάντα πολύ καλά, ώστε να προστατεύεται το μωρό σας από τα μικρόβια. Μόλις κλείσει τους έξι μήνες, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μικρό σας, ανυπόμονο να εξερευνήσει τον κόσμο, θα βάζει τα πάντα στο στόμα: το δάχτυλό του, το πλαστικό παιχνίδι του, τη σαλιάρα του, το υφασμάτινο βιβλίο, τη μπλούζα σας, αλλά και το ύφασμα από το καροτσάκι του. Από ενδιαφέρον, για να τα γνωρίσει καλύτερα.
Η πρώτη αντίδραση είναι να το εμποδίσετε, αλλά ξέρετε πια πόσο σημαντικές είναι για την ανάπτυξη του παιδιού αυτές οι «δοκιμές». Αλλά, εφόσον για εκπαιδευτικούς λόγους τού το επιτρέπετε, πώς θα πρέπει να συμπεριφερθείτε από πλευράς υγιεινής; Έχει νόημα να συνεχίσετε να αποστειρώνετε τα πάντα, όπως κάνατε μέχρι τώρα; Πόσο μάλλον που αυτό το... «τα πάντα» αυξάνεται καθημερινά. Και βέβαια όχι. Και όχι μόνο γιατί είναι αδύνατον να αποστειρώνετε όλα όσα θα αγγίζει το παιδί απ εδώ και στο εξής. Αλλά και γιατί το παιδί δεν είναι πια το «ανυπεράσπιστο νεογέννητο» που ήταν πριν από έξι μήνες. Όπως έχει μάθει να κινεί συντονισμένα τα χέρια του, να μένει καθιστό και να σας σκάει πονηρά χαμογελάκια, έτσι και το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει τεθεί σε λειτουργία και ο οργανισμός του έχει αρχίσει να μαθαίνει να αμύνεται αυτόνομα* έχει αποκτήσει την ικανότητα να καταπολεμά τα μικρόβια. Επομένως, στο θέμα της υγιεινής δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζετε το παιδί σαν να ήταν λίγων ημερών ή εβδομάδων.
Πόση... καθαριότητα;
Ας δούμε όμως πρακτικά τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε καθαρά τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή το παιδί:
Όλα όσα αφορούν το φαγητό (ποτήρι, πιατάκια και σκεύη) δεν χρειάζονται πια αποστείρωση. Το ίδιο ισχύει για τα μαχαιροπίρουνα, τον τρίφτη, το μπλέντερ και όλα όσα χρησιμοποιείτε για να ετοιμάσετε τα πρώτα του στερεά γεύματα. Για το πλύσιμό τους αρκεί ζεστό νερό και ένα κανονικό απορρυπαντικό, ξεπλένοντάς τα όμως σχολαστικά, ώστε να μη μένουν υπολείμματα σαπουνιού. Μπορείτε κάλλιστα να τα βάζετε όλα στο πλυντήριο πιάτων.
Προσοχή εξακολουθεί να χρειάζεται μόνο το μπιμπερό και οι θηλές του, γιατί είναι φτιαγμένα από πορώδες υλικό και συγκρατούν εύκολα μόρια γάλακτος που ευνοούν την καλλιέργεια βακτηρίων. Στην πραγματικότητα, ο βασικός κίνδυνος για την υγεία του μωρού είναι τα υπολείμματα του γάλακτος.
Όσον αφορά τα παιχνίδια του, δεν χρειάζονται αποστείρωση* αρκούν οι βασικοί κανόνες καθαριότητας. Δηλαδή, πρέπει να ξεπλένετε ένα παιχνίδι που έπεσε κάτω ή να πλένετε κατά διαστήματα το υφασμάτινο βιβλιαράκι, ώστε να μη γεμίζει σκόνη. Αλλά είναι περιττό να πλένετε καθημερινά τις κουδουνίστρες και τα κουκλάκια.
Το καρεκλάκι, το καρότσι, το πάρκο κλπ., όλα αυτά τα είδη καθημερινής χρήσης, πρέπει να πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι όμως με απορρυπαντικά που αποστειρώνουν.
Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα του παιδιού. Και σ αυτή την περίπτωση πρέπει να δείχνετε προσοχή στην επιλογή των απορρυπαντικών, προτιμώντας μη επιθετικά προϊόντα.
Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το θερμόμετρο, δεν πρέπει να το αποστειρώσετε. Αρκεί να το απολυμαίνετε με ένα κομμάτι βαμβάκι και οινόπνευμα ύστερα από κάθε χρήση και να το ξαναβάζετε στη θήκη του.
Δεν υπάρχει λόγος να αποστειρώνετε με καυτό νερό τα πατώματα και όποια άλλη επιφάνεια με την οποία μπορεί να έρθει σε επαφή ο ανυπόμονος εξερευνητής που έχει αρχίσει να μπουσουλάει. Δεν έχει νόημα να κλείσετε το μικρό σε μια γυάλα, που δεν το αφήνει να έρθει σε επαφή με τον κόσμο.
Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική καθαριότητα και η εμμονή στην υγιεινή, τυπικά χαρακτηριστικά των εκβιομηχανισμένων κοινωνιών, απλώς αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών σε παιδιά και ενήλικες. Επομένως, η υπερβολή στο θέμα της αποστείρωσης, όχι μόνο αυξάνει το δικό σας στρες, αλλά κυρίως έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
Τι να κάνω με την πιπίλα;
Οι πιπίλες πρέπει να πλένονται κάθε φορά σχολαστικά με νερό και κοινό απορρυπαντικό. Πότε-πότε καλό είναι να γίνεται και αποστείρωση. Και να πώς:
Στο φούρνο μικροκυμάτων: Αυτή η μέθοδος είναι πρακτική και αποτελεσματική. Αρκεί να βάλετε για λίγα λεπτά τις πιπίλες σ ένα δοχείο κατάλληλο για τα μικροκύματα, προσθέτοντας λίγο νερό.
Και ασφαλώς μπορείτε να προτιμήσετε την παραδοσιακή μέθοδο: Βράστε τις πιπίλες για είκοσι περίπου λεπτά.
Η πιπίλα δεν χρειάζεται πλύσιμο όταν πέφτει στο πάτωμα του δωματίου ή της κουζίνας. Άλλωστε, αυτό το «εγώ πετάω-εσύ μαζεύεις» μπορεί να φανεί σαν ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για το παιδί και έτσι δεν θα χάνει ευκαιρία να πετάει κάθε... τρεις και λίγο την πιπίλα του στο πάτωμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου