Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Επίσκεψη για την καλή κατάσταση της υγείας του μωρού: 3-4 μηνών

Στην ηλικία των 3-4 μηνών πιθανόν να κάνετε άλλη μία επίσκεψη στον παιδίατρο. Βάλτε στο μωράκι σας τα καλά του ρουχαλάκια και απολαύστε τα όσα έχετε καταφέρει ως τώρα! Σε αυτή την ηλικία το μωράκι σας θα μείνει καθιστό στα γόνατά σας, κοιτάζοντας επιφυλακτικά κι επίμονα τους ξένους πριν αποφασίσει να χαμογελάσει ή να βγάλει κάποιο ήχο για να τραβήξει την προσοχή τους. Στη συνέχεια θα λάμψει από ικανοποίηση και θα γοητεύσει τους πάντες γύρω του. Θα είναι περίεργο για την όλη κατάσταση και πιθανότατα δε θα διαμαρτυρηθεί κατά την εξέταση - συνήθως όλα κυλούν ήρεμα. Απολαύστε το πόσο θα ευχαριστηθούν όλοι περνώντας λίγο χρόνο μαζί του.

Σε αυτή την επίσκεψη θα κάνει κάποια εμβόλια, οπότε μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο ή την καρτέλα με τα εμβόλιά του.



Σε αυτή την επίσκεψη ο παιδίατρός σας:

Θα καταγράψει το βάρος και το ύψος του μωρού σας για να βεβαιωθεί ότι μεγαλώνει με σταθερό και υγιή ρυθμό. Πατήστε εδώ για να δείτε το διάγραμμα ανάπτυξης. 

Θα μετρήσει το κεφάλι του μωρού σας.

Θα κάνει στο μωρό σας τη δεύτερη ομάδα εμβολίων - πιθανώς τα εμβόλια: για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκίτη (DTP), καθώς και για τον Αιμόφιλο της γρίπης τύπου β (Hib), εάν η επίσκεψη λάβει χώρα στην ηλικία των 3 μηνών. Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.


Θα σας δώσει μία πρώτη εικόνα σχετικά με την ανάπτυξη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του μωρού σας.

Θα σας συστήσει κάποιους τρόπους για να αναπτύξει το μωρό σας καλές συνήθειες στον ύπνο.


Άλλα θέματα προς συζήτηση ίσως είναι: 

Εάν μετά από την τελευταία σας επίσκεψη, έχετε πάει το μωρό σας σε άλλο παιδίατρο. Αν ναι, γιατί; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης; Σας έγραψε κάποια φαρμακευτική ή άλλη αγωγή;

Όταν το μωράκι σας είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, σηκώνεται στα χέρια του;

Μπορεί όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα να γυρίσει ανάσκελα; Κάποια μωρά μπορούν να κάνουν και το αντίθετο.

Κάνει ήχους μουρμουρίσματος, τσιρίζει ή γελάει; 

Απλώνει τα χεράκια του και προσπαθεί να πιάσει διάφορα αντικείμενα; Πιάνει τα δικά του χεράκια;

Κρατάει συνήθως μία κουδουνίστρα ή κάποιο μικρό παιχνίδι;

Σας προσέχει και σας ακολουθεί με το βλέμμα του όταν κινείστε;

Αναγνωρίζει τη φωνή σας;

Μπορεί να ενώσει τις παλάμες του;

Μπορεί, με λίγη στήριξη, να μείνει καθιστό;

Βάζει αντικείμενα στο στόμα του, βγάζει φυσαλίδες φυσώντας ή εκκρίνει σάλια;

Κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Σας χαμογελάει πριν του χαμογελάσετε εσείς;

Αν και κάθε μωρό έχει το δικό του τρόπο ανάπτυξης, τα περισσότερα συγκλίνουν όσον αφορά κάποιες από τις προαναφερθείσες συμπεριφορές. Αναφέρετε τι έχει κάνει το μωράκι σας μέχρι τώρα και τι προσπαθεί ακόμα να καταφέρει.

Συζητήστε 

Μερικά μωρά είναι τόσο κοινωνικά - συνεπώς αποσπάται εύκολα η προσοχή τους - σε αυτή την ηλικία, που φέρονται σαν να θέλουν να απογαλακτιστούν. Εάν νομίζετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τώρα είναι η σωστή στιγμή να το αναφέρετε.

Συζητήστε για τις διατροφικές συνήθειες του μωρού σας. Εάν νομίζετε ότι είναι έτοιμο να φάει στερεές τροφές, ρωτήστε σχετικά. Τα περισσότερα μωρά δε χρειάζονται στερεά τροφή μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, αλλά μπορεί το δικό σας μωράκι να διαφέρει. Εάν ο γιατρός σάς συμβουλέψει να το κάνετε, ζητήστε οδηγίες για το πώς θα κάνετε τη μετάβαση.

Συζητήστε για τις συνήθειες ύπνου του μωρού σας. Ο παιδίατρός σας ίσως έχει να σας δώσει κάποιες μικρές συμβουλές για το πώς να κάνετε κάθε βράδυ ένα τελετουργικό προετοιμασίας για τον ύπνο, που θα το βοηθήσει να νιώσει άνετα και να κοιμηθεί όλη τη νύχτα.

Πολλές μητέρες επιστρέφουν στην εργασία τους πριν ακόμα το μωρό τους φτάσει στην ηλικία των 4 μηνών. Συζητήστε για τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνετε για τη φροντίδα του μωρού από τρίτο πρόσωπο και για τους προβληματισμούς που μπορεί να έχετε. 

Εάν, μέχρι τώρα, δεν έχετε βγει από το σπίτι χωρίς το μωρό σας, είναι καιρός να το κάνετε. Εάν δε νιώθετε άνετα να αποχωρίζεστε το μωράκι σας για σύντομες χρονικές περιόδους, ο γιατρός σας θα θελήσει να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία για αυτά τα συναισθήματα.

Το μωρό σας θα πρέπει να μπαίνει στη φάση των δύο - τριών σύντομων ενδιάμεσων ύπνων κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου. Εάν δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, να το αναφέρετε σε αυτή την επίσκεψη. 

Μιλήστε άφοβα!

Υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για εσάς και το γιατρό σας. Ενημερώστε στο γιατρό σας εάν το μωρό σας:

Δεν προσέχει τα πράγματα εκτός εάν είναι πολύ κοντά του ή εάν δε σας ακολουθεί με το βλέμμα του από το ένα σημείο του δωματίου στο άλλο.

Δε βγάζει καθόλου ήχους ή βγάζει λιγότερους από πριν. 

Δεν προσέχει τους ήχους όπως παλιά, ή δε γυρίζει προς αυτούς, και ιδιαίτερα προς τη φωνή σας. Αυτό μπορεί απλά να είναι μέρος του χαρακτήρα του ή να σημαίνει ότι χάνει την ακοή του.

Χρησιμοποιεί το ένα χεράκι περισσότερο από το άλλο. Τα μωρά αυτής της ηλικίας πρέπει να χρησιμοποιούν και τα δύο χεράκια εξίσου.

Δεν κλοτσάει και με τα δύο πόδια ή κρατάει τα ποδαράκια του ίσια τον περισσότερο καιρό.

Δε σηκώνει ψηλά το κεφαλάκι του όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα. 

Κρατά τα χεράκια του κλειστά ή δεν πιάνει διάφορα πράγματα. 

Δε βάζει διάφορα αντικείμενα στο στόμα του.

Δε γυρίζει στα πλάγια.

Δεν αντέχει βάρος στα ποδαράκια του ή δεν αναπηδά όταν το κρατάτε σε όρθια θέση.

Ακόμα δίνει την αίσθηση ότι είναι ασταθές ή νωθρό όταν το κρατάτε ή δυσκολεύεται στον έλεγχο του κεφαλιού του.

Μετά την επίσκεψη στον παιδίατρο θα πρέπει:

Να νιώθετε την αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό και τα μικρά προβληματάκια υγείας.

Να έχετε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την κάλυψη των αναγκών ύπνου και διατροφής του μωρού σας.

Να είστε υπερήφανη για την ανάπτυξη και τις επιτυχίες του μωρού σας!



ΑΠΟ: WWW.PAMPERS,GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου