Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η σωστή αναλογία τροφής - βάρους



Το νεογέννητο ξεκινά με βάρος από 2.500 γρ. έως και 4.000 γρ., ύψος γύρω στους 50 πόντους και περίμετρο κεφαλιού 32-34 εκατοστά -τα αγοράκια γεννιούνται κατά κανόνα πιο μεγαλόσωμα από τα κοριτσάκια.
Την πρώτη εβδομάδα το μωράκι συνήθως χάνει το 5%-10% του βάρους του. Αυτό οφείλεται στη μικρή ποσότητα φαγητού που τρώει, σε συνδυασμό με την απώλεια υγρών, (ιδρώτας, ούρα και μηκώνιο -τα πρώτα κακάκια). Ύστερα όμως από μία εβδομάδα με δέκα μέρες, φτάνει πάλι στο αρχικό βάρος του. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, το βρέφος αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό. Θα το διαπιστώσετε από το πόσο γρήγορα αλλάζει νούμερο στα ρουχαλάκια του.
Ο παιδίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος για να παρακολουθήσει την ανάπτυξή του, διαβεβαιώνοντας ότι το μωρό σας μεγαλώνει με φυσιολογικό ρυθμό. Αυτός θα ζυγίζει το μωράκι, θα μετρά το ύψος και την περίμετρο του κεφαλιού κάθε μήνα, ελέγχοντας αν το μωρό αναπτύσσεται στα φυσιολογικά όρια, σύμφωνα με τις καμπύλες στη διεθνή κλίμακα ανάπτυξης.
Τα περισσότερα μωρά διπλασιάζουν το βάρος της γέννησής τους μέχρι τον πέμπτο με έκτο μήνα και το τριπλασιάζουν όταν γίνουν ενός έτους. Ο μέσος όρος βάρους για ένα μωρό δώδεκα μηνών είναι 10,5 κιλά και ο μέσος όρος μήκους είναι 76 εκατοστά. Τα όρια του φυσιολογικού όμως δεν είναι αυστηρά. Το φυσιολογικό βάρος για ένα μωρό που έχει συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής μπορεί να είναι από 8,4 έως 12 κιλά, ενώ το φυσιολογικό μήκος κυμαίνεται από 72 έως 81 εκατοστά. Τα μωρά που διατρέφονται με ξένο γάλα είναι συνήθως βαρύτερα από εκείνα που θηλάζουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Στην αρχή του θηλασμού το γάλα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ενώ προς το τέλος έχει περισσότερο λίπος.
Αυτό δίνει στο μωρό το αίσθημα του κορεσμού και σταματά το θηλασμό από μόνο του. Αντίθετα οι μητέρες που δίνουν ξένο γάλα στο μωρό έχουν την τάση να το πιέζουν ώστε ν’ αδειάσει το μπουκάλι, με αποτέλεσμα να παίρνει περισσότερες θερμίδες. Οι μεγαλύτερες διαφορές είναι μεταξύ βρεφών που αποκλειστικά θηλάζουν και αυτών που αποκλειστικά σιτίζονται με ξένο γάλα. Κάθε μωρό, όμως, έχει τις ιδιαιτερότητές του και το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, γι’ αυτό αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις με άλλα μωράκια. Εφόσον βρίσκεται μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας και παίρνει το αναμενόμενο βάρος κάθε μήνα, σημαίνει πως όλα πάνε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου