Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Διαλέγοντας παιδίατρο..!



Περιμένεις παιδί και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι εκτός από το κρεβατάκι και τα ρουχάκια, πρέπει να βρεις και παιδίατρο! Με τι κριτήρια, όμως, μπορεί να επιλέξει κανείς παιδίατρο; Διαλέγουμε τον παιδίατρο μιας φίλης μας; Έναν παιδίατρο για τον οποίο διαβάσαμε στο Internet; Κάποιον γνωστό του γυναικολόγου μας; Κάποιον που συναντήσαμε στο μαιευτήριο;
Η αλήθεια είναι πως όσο είναι μια γυναίκα έγκυος, δεν έχει το χρόνο και τις αντοχές να περάσει παιδιάτρους από casting, όπως θα έκανε, ίσως, αν είχε να επιλέξει νταντά.Άλλωστε το αν ένας παιδίατρος σας ταιριάζει, θα φανεί κυρίως στην πορεία, όταν θα έχει γεννηθεί το παιδί.
Παρ' ολ' αυτά σε πρώτη φάση μπορείτε να διαλέξετε με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

1. Να έχει ιατρείο κοντά στο σπίτι σας
2. Να είναι ενημερωμένος για θέματα που σας ενδιαφέρουν (π.χ. θηλασμός)
3. Να σας εμπνέει ο τρόπος του (κάποιοι προτιμούν τους χαμογελαστούς γιατρούς, άλλοι τους πιο σοβαρούς)
4. Nα έχει τουλάχιστον μία καλή σύσταση από κάποιον γιατρό που εμπιστεύεστε ή από κάποιο φίλο σας που ταιριάζετε στις απόψεις

Αυτά είναι μόνο η αρχή, γιατί, όπως είπα, στη συνέχεια καταλαβαίνει κανείς πόσα... απίδια χωράει ο σάκος. 

Ήμασταν από τους τυχερούς που πετύχαμε με την πρώτη την παιδίατρο των ονείρων μας. Καταρχήν είναι πολύ γλυκός άνθρωπος, κάτι που προσωπικά μου αρέσει πολύ, δεν είμαι fan των αυστηρών γιατρών που φοβάσαι να τους ρωτήσεις μία διευκρίνηση παραπάνω. Το ιατρείο της είναι κοντά στο σπίτι μαςΑπαντάει το τηλέφωνό της ΠΑΝΤΑ ότι ώρα και να 'ναι και αν δεν απαντήσει, παίρνει αυτή μόλις μπορέσει. Απαντάει στις χιλιοειπωμένες μου ερωτήσεις με χαμόγελο και όχι με "Τα είπαμε αυτά!". Φέρεται στο παιδί μας γλυκά, λες και είναι το μόνο παιδάκι που ξέρει. Στηρίζει το θηλασμό, δεν κάνει άσκοπα εμβόλια και το πιο σημαντικό: ενημερώνεται συνεχώς. Για ένα γιατρό είναι πολύ σημαντικό να μην μένει στα 6 χρόνια Ιατρικής + x χρόνια ειδικότητας, αλλά να συνεχίζει τη διά βίου εκπαίδευση.


Πολλοί γονείς αισθάνονται άβολα με το να αλλάξουν παιδίατρο. Ακόμα χειρότερα: αισθάνονται άβολα να του τηλεφωνούν, όταν έχουν κάποια απορία. Ή ακόμα χειρότερα: δεν πείθονται από αυτά που τους λέει ο γιατρός τους (για αυτό και καταλήγουν στο internet, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει πλήρη σύγχιση, αφού οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες χωρίς κανένα φίλτρο ελέγχου). Έλλειψη εμπιστοσύνης; Απότομος τρόπος του γιατρού; Δεν ξέρω τι από αυτά συμβαίνει, πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως αν για οποιονδήποτε λόγο ο παιδίατρος δεν σου κάνει τελικά κλικ, κάνεις μεταβολή και αλλάζεις.

Το ότι κάποιος γιατρός, βέβαια, ακολουθεί μια τακτική που εσένα δεν σε εκφράζει, δεν τον κάνει απαραίτητα κακό γιατρό. Κάθε πρόβλημα έχει συνήθως πολλές λύσεις. Το θέμα είναι η λύση που προτείνεται να ταιριάζει σε εσένα (για παράδειγμα, αν δεν είσαι fan του να δίνεις φάρμακα με το παραμικρό, ε μάλλον ένας γιατρός που ακολουθεί αυτή τη μέθοδο, δεν είναι για σένα!)

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους γιατρούς που τσατίζονται με τις απορίες των γονιών: όταν επιλέγεις ειδικότητα, οφείλεις να ξέρεις τι σε περιμένει. Δεν μπορείς να γίνεσαι παιδίατρος και να έχεις την απαίτηση να είναι οι πελάτες σου... cool και χαλαροί. Όπως για παράδειγμα, δεν μπορείς να γίνεσαι γυναικολόγος και να ελπίζεις να κάνεις διακοπές Πάσχα, Χριστούγεννα και δύο μήνες το καλοκαίρι κάθε χρόνο. Εκτός πια, αν έχεις την πολυτέλεια να διαλέγεις τις πελάτισσές σου με βάση την πιθανή ημερομηνία τοκετού τους.

Οπότε, αν για κάποιο λόγο είστε δυσαρεστημένοι με τον γιατρό σας, μην περιμένετε καθόλου. Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν πολλοί γιατροί που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη. Σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα είναι κομμένοι στα δικά σας μέτρα!

Α και πού είστε; Δεν είναι καθόλου ντροπή, να ζητάτε μια ΔΕΥΤΕΡΗ γνώμη. Και τρίτη μην σας πω! Εδώ το κάνουμε, όταν πρόκειται να αγοράσουμε αυτοκίνητο, δεν θα το κάνουμε για την υγεία του παιδιού μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου