Η ιδανική τροφή για την πρώτη περίοδο της ζωής του βρέφους, μέχρι να γίνει έξι μηνών, είναι αναμφισβήτητα ο θηλασμός. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού, αλλά και για την υγεία τη δικιά σας. Αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα όσο το μωράκι θηλάζει, δεν πρέπει να επέμβετε στη διατροφή του και να του δώσετε αυθαίρετα κάποιο γάλα του εμπορίου. Αν το μικρό σας πρέπει να συμπληρώσει τη διατροφή του με γάλα του εμπορίου, είτε γιατί το μητρικό δεν είναι αρκετό είτε γιατί το βρέφος έχει κάποια δυσκολία στην πέψη του γάλακτος, τότε μπορεί ο παιδίατρος να σας υποδείξει να ξεκινήσετε τις στερεές τροφές λίγο νωρίτερα.
Μόλις το μωρό συμπληρώσει τους έξι μήνες, μπαίνει η στερεά τροφή στο καθημερινό του διαιτολόγιο, αρχικά με ριζόκρεμα και φρουτόκρεμα και αργότερα με κρέμα δημητριακών.
Στην ηλικία των επτάμισι μηνών πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή του σταδιακά χορτόσουπα με πολτοποιημένα λαχανικά, πατάτες, καρώτα, ρύζι, αργότερα, μακαρόνια (που θα πρέπει να είναι επίσης πολτοποιημένα). κρέας κοτόπουλο (όχι την πέτσα, μόνο τα λευκά μέρη), μοσχάρι, αρνάκι άπαχο και, τέλος, ψάρι (μετά τον 1ο χρόνο).
Από την ηλικία του ενός έτους, τα μωρά θα πρέπει να τρέφονται έτσι ώστε να εξασφαλίζουν τις θερμιδικές τους ανάγκες κατά το 50% από τους υδατάνθρακες. Είναι προτιμότερο το μεγαλύτερο ποσοστό να λαμβάνεται από τα δημητριακά, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης κατά 13% πρωτεΐνη την οποία παίρνει το νήπιο και από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κατά 36% το αναγκαίο λίπος το οποίο παίρνει επίσης από το κρέας αλλά και το ψάρι. Αναγκαία είναι και η κατανάλωση ικανής ποσότητας φυτικών ινών, οι οποίες βρίσκονται στα δημητριακά, στα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι βασικοί κανόνες υγιεινής διατροφής περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Τακτικά γεύματα. Τα γεύματα του μωρού πρέπει να είναι τακτικά, έτσι ώστε να μην προλαβαίνει να πεινάσει πολύ ή να έχει κουραστεί πριν φαει.
Ποικιλία τροφών. Πρέπει να προσφέρεται στο μωρό ποικιλία φαγητών διαφορετικών χρωμάτων και γεύσεων και να δίνονται απαραίτητα μικρές ποσότητες φαγητού την κάθε φορά.
Προσεγμένο περιβάλλον. Το περιβάλλον όπου τρωει το μικρό παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη σχέση που θα αποκτήσει με το φαγητό του. Αν τρωει όλη η οικογένεια μαζί, αν το μωράκι κάθεται άνετα, αν έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να φαει, τότε η ώρα του φαγητού θα γίνει μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές του. Έτσι, δεν δημιουργούνται προβλήματα.
Γλυκά με μέτρο. Όσον αφορά τη ζάχαρη και τα γλυκά, αυτά δεν θα πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για μια ειδική περίπτωση. Δεν πρέπει, βέβαια, και να τα στερείτε εντελώς από το μικρό σας, αλλά να του τα δίνετε με μέτρο.
Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα από το γαστρεντερικό και πως αντιμετωπίζονται; Όσο και εάν φροντίζετε κάθε γεύμα του μωρού σας με μεγάλη προσοχή ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, υπάρχουν φορές που το φαγάκι μπορεί να ταλαιπωρήσει το ευαίσθητο στομαχάκι ή εντεράκι του μωρού σας, προκαλώντας κάποιες μικροενοχλήσεις. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε ακολουθώντας απλές συμβουλές ή αλλάζοντας τις διαιτητικές συνήθειες του μωρού, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου ή του ειδικού παιδογαστρεντερολόγου. Η μεγάλη εξέλιξη των βρεφικών τροφών συνήθως προσφέρει τα κατάλληλα σκευάσματα για να λύσετε τα μικροπροβλήματα του μικρού σας με άνεση και ευκολία.
Τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά προβλήματα των μωρών είναι οι αναγωγές, οι κωλικοί, η αλλεργία στις τροφές, η δυσκοιλιότητα, η δυσανεξία στη λακτόζη.
Παρακάτω θα αναφερθούμε στις αιτίες καθενός ξεχωριστά καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισής τους.
ΑΠΟ: www.iatronet.gr/article.asp?art
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου