Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Επιτυχή η επέμβαση που έγινε στα σιαμαία


Αυστραλοί νευροχειρουργοί κατόρθωσαν να αποκολλήσουν, έπειτα από εγχείριση, δυο δίδυμα σιαμαία κορίτσια από το Μπανγκλαντές, την Τρίσνα και την Κρίσνα.

Πρόκειται για μια εγχείρηση που διήρκησε 27 ολόκληρες ώρες και έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης. "Τέτοιες εγχειρήσεις κάνουμε μια φορά στη ζωή μας και ίσως", είπε ο επικεφαλής της ομάδας των 16 νευροχειρουργών Λίο Ντόμαν. "Αισθανόμαστε ανακούφιση", συνέχισε και πρόσθεσε πως "μέχρι στιγμής όλα πήγαν θαυμάσια, αλλά έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα για να βεβαιωθούμε πως τα δυο κορίτσια θα ζήσουν".
Τα δύο κοριτσάκια που σήμερα είναι τριών χρόνων, από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια χωρισμού τους τον Νοέμβριο του 2007, έχουν ήδη υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις και έχουν κερδίσει την αυστραλιανή κοινή γνώμη.
Οι γιατροί τοποθέτησαν μεταξύ του δέρματος και του οστού του κρανίου, στο σημείο που είναι ενωμένα τα δύο παιδιά, πέντε μηχανισμούς που μοιάζουν με ελατήρια.
Οι γιατροί "φούσκωσαν" αυτές τις μικρές συσκευές με υγρό, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κεφάλια των κοριτσιών, προκειμένου να αναπτυχθούν και περισσότεροι επιδερμικοί ιστοί που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως επιδερμίδα που θα καλύψει το σημείο που θα μείνει κενό μετά την αποσύνδεσή τους.
 Το ένα από τα δυο σιαμαία κοριτσάκια από το Μπανγκλαντές, τα οποία κατάφεραν να διαχωρίσουν αυτήν την εβδομάδα αυστραλοί χειρουργοί σε μια μαραθώνια επέμβαση, μιλάει και αγκαλιάζει τη γυναίκα που εκτελεί χρέη μητέρας, ενώ το άλλο κοριτσάκι κούνησε τα δάχτυλά του και γρήγορα θα βγει από το τεχνητό κώμα.
Γιατροί στο Royal Children's Hospital της Μελβούρνης δήλωσαν σήμερα ότι το εγκεφαλογράφημα που έγινε στις ηλικίας περίπου τριών ετών Κρίσνα και Τρίσνα έδειξε ότι οι εγκέφαλοί τους δεν έχουν υποστεί καμία βλάβη από τη διάρκειας 31 ωρών χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν.
Η επικεφαλής της ομάδας των νευροχειρουργών του νοσοκομείου Βιρτζίνια Μέξνερ χαρακτήρισε επιτυχή την επέμβαση που έγινε στα δυο ορφανά κοριτσάκια και προέβλεψε ότι οι μικρές θα αναρρώσουν πλήρως.
Η Μέξνερ και η συνάδελφός της νευροχειρουργός Αλισον Ρέι εξέφρασαν τη χαρά τους για το διαχωρισμό των δυο κοριτσιών που ήταν ενωμένα στο κεφάλι και τα οποία δεν είχαν καμία πιθανότητα επιβίωσης, εάν δεν υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση.
"Ηταν μια υπέροχη στιγμή, πρέπει να σας πω. Δουλέψαμε τόσο πολύ και τόσο σκληρά, όχι μόνο εκείνη την ημέρα, αλλά δυο ολόκληρα χρόνια. Πiστεύω ότι τα καταφέραμε", δήλωσε η Μέξνερ σε συνέντευξη Τύπου.
Τη δουλειά των δυο γυναικών εξήρε και ο επικεφαλής της ομάδας των χειρουργών που πραγματοποίησαν την επέμβαση Ιαν Ντόναν.
Τα κοριτσάκια εγκαταλείφθηkαν σε οργανοτροφείο της Ντάκα, πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, και τα δυο τελευταία χρόνια ζουν στην Αυστραλία.
Η Μόιρα Κέλι, η γυναίκα που έχει αναλάβει τα δυο κοριτσάκια και τα έφερε στην Αυστραλία, δήλωσε ότι είναι συγκινημένη που βρίσκεται ανάμεσα στην Κρίσνα και την Τρίσνα, οι οποίες κοιμούνται πλέον σε διαφορετικά κρεβάτια.
"Το να βλέπω αυτές τις δυο όμορφες μικρούλες, τις πολύ γενναίες μικρούλες και εγώ να στέκομαι ανάμεσά τους.... Βρίσκονται σε δυο κρεβάτια και εγώ είμαι ανάμεσά τους, κάτι που δεν έχω ξανακάνει μέχρι τώρα. Είναι εκπληκτικό", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου