Τροφική δηλητηρίαση παθαίνουμε όταν καταναλώσουμε τροφές που έχουν μολυνθεί με μικρόβια. Πόνοι στην κοιλιά, εμετός και απότομη διάρροια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, για τις οποίες ευθύνονται οι αόρατοι μικροοργανισμοί.
Τροφική δηλητηρίαση παθαίνουμε όταν καταναλώσουμε τροφές που έχουν μολυνθεί με μικρόβια. Πόνοι στην κοιλιά, εμετός και απότομη διάρροια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, για τις οποίες ευθύνονται οι αόρατοι μικροοργανισμοί.Μικροοργανισμοί υπεύθυνοι για την τροφική δηλητηρίαση
1. Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος: Οι ομάδες που αποτελούν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο δέρμα, μολύνσεις στα οστά, ακόμα και πνευμονία. Τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου εμφανίζονται μετά από 1 με 6 ώρες από την ώρα που φάγαμε την μολυσμένη τροφή.
2. Σαλμονέλα: Η σαλμονέλα μπορεί να αναπτυχθεί στο ωμό κρέας, τα αυγά ή το παστεριωμένο γάλα. Η υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος εξαφανίζει τη σαλμονέλα. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα εκδηλώνονται μετά από 1,5 με 2 μέρες και διαρκούν 2 με 7 ημέρες.
3. Κλωστρίδιο perfringens: οι τροφές που μολύνονται πιο συχνά από τον μικροοργανισμό κλωστρίδιο perfringens είναι το μαγειρεμένο μοσχάρι, το κοτόπουλο και το ψάρι και η ανάπτυξή του επηρεάζεται από την θερμοκρασία του δωματίου. Για το λόγο αυτό, πιο συχνά εμφανίζεται σε καντίνες και κυλικεία σχολείου, όπου τα τρόφιμα μένουν για πολλή ώρα εκτός συντήρησης.
4. Αλλαντίαση: Η αλλαντίαση είναι η τροφική δηλητηρίαση που οφείλεται στο κλωστρίδιο botulinum. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου και κάτω από ορισμένες χημικές προϋποθέσεις. Για το λόγο αυτό εμφανίζεται σε τροφές που έχουν κονσερβοποιηθεί όπως καλαμπόκι, αρακάς ή παντζάρια. Τα συμπτώματα της αλλαντίασης είναι πτώση των βλεφάρων, πρόβλημα στην κατάποση τροφών, εμετός και διάρροια. Η διάρκεια των συμπτωμάτων της τροφικής δηλητηρίασης σ αυτήν την περίπτωση διαρκούν κάποιες εβδομάδες και εμφανίζεται μέσα σε 16 με 38 ώρες από την κατανάλωση.
5. Κρυπτοσποριδίωση: Διάρροια, χαμηλός πυρετός και κοιλιακοί πόνοι είναι τα συμπτώματα αυτής της λοίμωξης που προσβάλλει παιδιά με ατελώς ανεπτυγμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Η αποφυγή της τροφικής δηλητηρίασης είναι στο χέρι μας
1. Πλένουμε προσεκτικά το ωμό κρέας και το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε.
2. Πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά από το καθάρισμα του κρέατος.
3. Πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τις επιφάνειες κοπής.
4. Φοράμε γάντια, όταν ετοιμάζουμε το γεύμα, ειδικά αν έχουν σκάσει τα χέρια μας ή έχουμε τραυματιστεί.
5. Δεν αφήνουμε μαγειρεμένα φαγητά εκτεθειμένα εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.
6. Οι νωπές τροφές φυλάσσονται στο ψυγείο, σε άλλο μέρος από τις μαγειρεμένες.
7. Μαγειρεύουμε καλά τις τροφές και δεν τις μισοψήνουμε.
8. Όταν ζεσταίνουμε ήδη μαγειρεμένο φαγητό, το σκεπάζουμε καλά και το ζεσταίνουμε για αρκετή ώρα.
9. Απολυμαίνουμε τον πάγκο εργασίας μετά από κοπή ωμού κρέατος.
10. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για το κοτόπουλο
ΑΠΟ: http://www.babyspace.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου