Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Νεογέννητες χρυσές οδηγίες


newborn-386
Πώς να το σηκώνω; Να το κοιμίζω στα χέρια; Υπάρχει τρόπος να ηρεμεί στη στιγμή; Κάθε πότε πρέπει να θηλάζω; Και αν το πονέσω ενώ του κόβω τα νύχια;
Και να που ήρθε η ώρα οι απορίες της ολίγων ημερών μαμάς να στριμωχτούν και στο δικό σας κεφάλι! Με το καμάρι του πολυπόθητου τίτλου της νέας μαμάς και με το μωρό στην αγκαλιά, συνειδητοποιείτε πως μπροστά σας ανοίγεται ο συναρπαστικός κόσμος της μητρότητας. Ένας κόσμος γεμάτος άγνωστα μονοπάτια που καλείστε να ανακαλύψετε πού οδηγούν. Πυξίδα η μαμά σας που, μεταξύ μας, δεν θέλει και πολύ να εγκατασταθεί στο σπίτι σας τους πρώτους μήνες μέχρι να μάθετε πώς να χειρίζεστε το πλασματάκι σας -έχει άλλωστε μεγαλώσει παιδιά και ξέρει-. Από την άλλη, αν αυτή η ιδέα δεν είναι και η καλύτερη που ακούσατε σήμερα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις χρυσές οδηγίες για τη φροντίδα του νεογέννητου, που συγκεντρώσαμε για όλες εσάς τις νέες μανούλες. Ένας πλήρης οδηγός που, βασισμένος στις ανάγκες του, ξεδιπλώνεται μπροστά σας.
Επιχείρηση αγκαλιά
…Δεν χορταίνω να έχω το μωρό μου στην αγκαλιά μου. Σκέφτομαι όμως συνέχεια αν έτσι όπως το σηκώνω και το κρατάω, το πονάω. Μου φαίνεται τόσο εύθραυστο…
Για όλα τα μωρά, ανεξαιρέτως, η αγκαλιά της μαμάς είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου. Εκεί αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά γιατί αναγνωρίζουν τη μαμαδίστικη μυρωδιά, ακούν τους χτύπους της καρδιάς της αλλά και την οικεία φωνή της, ακούσματα που τα νανούριζαν επί εννέα μήνες. Από την άλλη, μην ξεχνάτε πως στη βρεφική κυρίως ηλικία, η ασφάλεια είναι συνώνυμο της ευτυχίας. Χαρίζοντάς του λοιπόν γλυκές αγκαλιές κάνετε το μωρό σας τρισευτυχισμένο. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι ο τρόπος που το σηκώνετε -αν είστε απότομη, είναι σίγουρο πως θα φοβηθεί- αλλά και ο τρόπος που το έχετε στην αγκαλιά σας . Σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να πονάει, να νιώθει άβολα ή ανασφάλεια.
Χρειάζεστε: Μπόλικο ελεύθερο χρόνο και… αυτοπεποίθηση.
Έλα στη μανούλα! Όταν θέλετε να σηκώσετε το μωρό σας για να το πάρετε αγκαλιά, περάστε το δεξί σας χέρι κάτω από το λαιμό και το κεφάλι του και το αριστερό κάτω από τη μέση και τον ποπό του. Σιγά-σιγά, φέρτε το κοντά στο σώμα σας φροντίζοντας η δεξιά παλάμη σας να κλείνει μέσα της το κεφάλι του για να μην πέφτει απότομα μπρος πίσω. Στηρίξτε το κορμί του, έχοντας το ίδιο χέρι στην πλάτη του, έτσι ώστε το εσωτερικό του καρπού σας να βρίσκεται στον αυχένα του. Για να το αφήσετε στο κρεβάτι του, στηρίξτε με το ένα σας χέρι το κεφάλι του και με το άλλο τον ποπό του. Αφήστε πρώτα τον ποπό του και στη συνέχεια το κεφάλι του.
Μπάνιο: Ένας γρίφος λύνεται
…Ενώ θέλετε να το έχετε πάντα καθαρό, το βλέπετε μια σταλιά και αναρωτιέστε πώς να το κρατάτε με ασφάλεια για να το κάνετε μπάνιο. Ή μήπως δεν πρέπει, μέχρι να πέσει ο ομφαλός;
Πολλές μαμάδες έχουν τον ίδιο με εσάς φόβο, αν δηλαδή πρέπει να κάνουν μπάνιο το νεογέννητο αγγελούδι τους. Σας απαντάμε λοιπόν πως φυσικά και πρέπει μόνο που το μπάνιο ενός τόσο μικρού βρέφους, τον πρώτο καιρό, σημαίνει τοπικό πλύσιμο, ιδανικά στο κρεβάτι. Όταν επουλωθεί εντελώς η περιοχή του ομφαλού, -το πολύ σε 10 μέρες- θα μπορείτε να απολαμβάνετε χαρούμενα πλατσουρίσματα στη βρεφική μπανιέρα.
Χρειάζεστε: Αποστειρωμένες γάζες, 2 μαλακές πετσέτες, 2 φανελένια πετσετάκια ή άλλα μαλακά υφάσματα, μια λεκάνη με χλιαρό νερό (στους 32°C), αφρόλουτρο για βρέφη.
Καθαρό και όμορφο
Στρώνετε τη μια μαλακή πετσέτα –μια καλή ιδέα είναι να την έχετε ζεστάνει προηγουμένως στο καλοριφέρ- και ξαπλώνετε πάνω της το μωρό. Βυθίζετε μια γάζα στο νερό και καθαρίζετε τα μάτια του από τη μύτη προς τα έξω, ενώ με το φανελένιο πετσετάκι, το οποίο έχετε βρέξει, το υπόλοιπο προσωπάκι του. Στη συνέχεια, βάλτε στο πετσετάκι λίγο αφρόλουτρο και πλύνετε με απαλές κινήσεις το σώμα του. Μετά το ξεβγάζετε και απομακρύνετε τα υπολείμματα αφρόλουτρου που υπάρχουν στο σώμα. Με το δεύτερο πετσετάκι πλύνετε τα γεννητικά του όργανα και τον ποπό. Αφού βάλετε καθαρό οινόπνευμα σε μια καινούρια γάζα, περνάτε με προσοχή τον ομφαλό και τέλος, τυλίγετε το αγγελούδι σας με μια στεγνή πετσέτα.
Υπόθεση Αλλαγή πάνας 
…Κάθε φορά που του αλλάζω πάνα, με κυριεύει το άγχος… την έβαλα σωστά, κόλλησα καλά τα αυτοκόλλητα ή θα έχουμε καμιά διαρροή; Αλήθεια, είναι φυσιολογικό να είμαι κάθε τρεις και λίγο με μια πάνα στο χέρι;
Ναι, είναι φυσιολογικό! Ένα από τα βασικότερα καθήκοντα κάθε νέας μαμάς είναι να διατηρεί καθαρή και στεγνή την ευαίσθητη περιοχή του μωρού της όσο συχνά χρειάζεται. Και… χρειάζεται γύρω στις 10 φορές ημερησίως -ειδικά αν πίνει μητρικό γάλα- γιατί τα νεογέννητα κάνουν κακάκια αρκετές φορές την ημέρα και ουρούν κάθε μία με τρεις ώρες! Όσο για το άγχος σας αν βάλατε σωστά την πάνα, όσο περνά ο καιρός θα αρχίζει να μειώνεται αφού θα γίνει για εσάς παιχνιδάκι.
Χρειάζεστε: Καθαρές πάνες, χαρτομάντιλα, κρέμα για το σύγκαμα, ένα μαλακό πανάκι ή μια πετσέτα και ένα παιχνιδάκι για… αντιπερισπασμό!
Μοσχομυριστό μωράκι 
Αφού πλύνετε τα χέρια σας, γδύνετε το μωρό από τη μέση και κάτω και απομακρύνετε τη λερωμένη πάνα. Καθαρίζετε την περιοχή πρώτα με χαρτομάντιλα και μετά με την πετσέτα που έχετε βρέξει με χλιαρό νερό. Έπειτα, σκουπίζετε καλά και εφαρμόζετε την κρέμα για προστασία από το σύγκαμα. Αφού σκουπίσετε τα χέρια σας, ανασηκώνετε τα ποδαράκια του μωρού, σπρώχνετε το κάτω μέρος της πάνας κάτω από τον ποπό και φέρνετε το μπροστινό της μέρος ανάμεσα στα πόδια του. Κολλήστε καλά τις αυτοκόλλητες ταινίες στο μπροστινό μέρος της πάνας. Αν το λάστιχο ανεβαίνει πολύ ψηλά στη μέση του, γυρίστε το μια φορά ώστε να μην υπάρχει τριβή με το κολόβωμα του ομφαλού.
Ντύσιμο: Μυστήριο που αποκαλύπτεται
…Η ώρα του ντυσίματος είναι μια ώρα δύσκολη για το μωρό μου, που κάθε φορά κλαίει αλλά και για μένα, που αισθάνομαι τύψεις πως το ταλαιπωρώ. Τι κάνω λάθος; Μήπως είμαι λίγο άγαρμπη;
Πολλά πράγματα μπορεί να ενοχλήσουν το ολίγων ημερών μωρό σας το οποίο μπορεί ακόμα να μην σας λέει για ποιο λόγο ακριβώς ξεσπά σε κλάματα, σας δείχνει όμως ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του με τον πιο άμεσο τρόπο που διαθέτει: το κλάμα. Φροντίζοντας πάντα να έχετε ζεστά χέρια όταν το αγγίζετε και το δωμάτιο να μην είναι κρύο και εκείνο γυμνό, μετατρέψτε το ντύσιμο σε μια απλή και ευχάριστη διαδικασία.
Χρειάζεστε: Βαμβακερά φανελάκια που κλείνουν με κλιπ από κάτω, βαμβακερά φορμάκια που καλύπτουν τα πατουσάκια του, μερικά ζευγάρια κάλτσες και βρεφικές ζακέτες. Αποφύγετε, ειδικά τον πρώτο καιρό, τα χαριτωμένα ωστόσο άβολα για το μωρό, πολύπλοκα συνολάκια με κρυφά κουμπώματα, ρούχα με σκληρά υφάσματα ή υφάσματα που προκαλούν φαγούρα.
Στην bebe μόδα 
Ξαπλώστε το μωρό στο κρεβάτι, τυλίξτε το φανελάκι στην λαιμόκοψη και φέρτε το στην κορυφή του κεφαλιού του. Αφού το ανασηκώσετε και ανοίξετε καλά τη λαιμόκοψη, περάστε με μια απαλή κίνηση το ρούχο από το κεφάλι προσέχοντας να μην αγγίξει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του. Στη συνέχεια, μαζέψτε το μανίκι και περνώντας τα δάχτυλά σας από μέσα, πιάστε το χεράκι του και τραβήξτε το προσεκτικά. Κάντε το ίδιο και με το άλλο χεράκι. Μετά, τραβήξτε το ρούχο προς τα κάτω σηκώνοντας ελαφρώς την πλάτη του και τέλος, κουμπώστε το. Για το φορμάκι, ξεκινήστε από τα πόδια και συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο αν κουμπώνει στην πλάτη ενώ αν το κούμπωμα είναι από κάτω, ακολουθήστε τα ίδια βήματα με το φανελάκι και πριν το κλείσετε, περάστε τα ποδαράκια του. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τη ζακέτα. Όσο για τα καλτσάκια, φορέστε τα κατά το γνωστό τρόπο.
Κεφάλαιο περιποίηση άκρων
…Έχω τόσο άγχος κάθε φορά που του κόβω τα νύχια! Φοβάμαι μήπως τραβήξει ξαφνικά το χεράκι του ή εγώ δεν προσέξω και το τραυματίσω… 
Η ώρα του μανικιούρ και του πεντικιούρ είναι μια ώρα δύσκολη, αφού το μυαλό σας δημιουργεί άσχημα σενάρια. Και όχι αδικαιολόγητα, αφού με το ένα χέρι κρατάτε το ψαλιδάκι και με το άλλο τη μικροσκοπική παλάμη του μωρού σας. Είναι λογικό να φοβάστε μην φταρνιστεί εκείνη την ώρα, μην ακούσει κάποιο θόρυβο κ.λπ. που θα ήταν αιτία να κουνήσει έστω και ελαφρώς το χεράκι του. Σας καταλαβαίνουμε και σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τα βήματα για όμορφο και ασφαλές μανικιούρ και πεντικιούρ.
Χρειάζεστε: Ένα ειδικό ψαλιδάκι για βρέφη.
Spa time 
Η καλύτερη ώρα για να κόψετε τα νυχάκια του μωρού είναι μετά το μπάνιο του, ώστε να έχουν μαλακώσει αλλά και εκείνο να είναι χαλαρό. Για να ελέγχετε καλύτερα τις κινήσεις του, βάλτε το να κάτσει στα πόδια σας έτσι ώστε η πλάτη του να είναι μπροστά στο στήθος σας. Πιάνοντας ένα-ένα τα δαχτυλάκια, κόψτε με προσοχή τα νύχια του ακολουθώντας τη φυσική γραμμή. Διατηρείτε τα νυχάκια του κοντά πρώτον, για να μην κάνει γρατσουνιές στο προσωπάκι του, το δικό σας κ.λπ. και δεύτερον, για να μην συγκεντρώνονται μικρόβια που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο στόμα, τα μάτια, τη μύτη του κ.λπ. Δυο φορές την εβδομάδα μανικιούρ και μία πεντικιούρ είναι ό,τι πρέπει.

Επόμενος στόχος: Τάισμα 
…Άραγε το κρατάω σωστά; Αναπνέει καλά; Και αν σταματήσει να θηλάζει, σημαίνει ότι δεν πεινάει άλλο ή κουράστηκε και θέλει να κοιμηθεί; Αν όμως το βάλω για ύπνο, πώς θα καταλάβει ότι πεινάει για να ξυπνήσει;
Το κεφάλαιο «θηλασμός» είναι για τις περισσότερες νέες μαμάδες από τα πιο δύσκολα της καριέρας τους στο χώρο της μητρότητας. Και απ’ ό,τι φαίνεται και για εσάς… Ένα από τα SOS λοιπόν του κεφαλαίου που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το μωρό σας είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή, ενώ θηλάζει, να κουραστεί και να αποκοιμηθεί στο ζεστό σας στήθος. Θα σας προτείναμε να μην το απομακρύνεται αμέσως γιατί μπορεί σε λίγα λεπτά να ξυπνήσει και να συνεχίσει το φαγητό του. Αν δείτε ότι περνά η ώρα και το αγγελούδι σας δεν ξυπνά, βάλτε το στο κρεβατάκι του και μόλις πεινάσει να είστε σίγουρη πως θα ξυπνήσει μόνο του και θα κλαίει χαρακτηριστικά ή θα στρέφει το κεφάλι του αριστερά δεξιά ανοιγοκλείνοντας το στόμα. Όσο για τον τρόπο που κρατάτε το μωρό… την καλύτερη ώρα της ημέρας, είναι ακόμα ένα SOS το οποίο σας αποκαλύπτουμε λίγο παρακάτω.
Χρειάζεστε: Πετσέτες για να σκουπίζετε το γάλα που μπορεί να τρέξει από το στόμα του, μια κουβερτούλα στην περίπτωση που κοιμηθεί να το σκεπάσετε αλλά κυρίως ηρεμία και επιμονή!
Μμμμ, τι νόστιμο φαγάκι! 
Πάρτε το πεινασμένο μωρό σας αγκαλιά και καθίστε σε μια πολυθρόνα. Βάλτε ένα μαξιλάρι στα πόδια σας και κρατήστε το σε ημικάθισμα (ελαφρά ξαπλωμένο) φροντίζοντας όλο του το σώμα του να είναι γυρισμένο προς εσάς και το κεφάλι του να μην γέρνει προς τα πίσω. Έπειτα, πλησιάστε το κεφάλι του προς τη θηλή σας προσέχοντας η μύτη του να μην πιέζεται για να μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Αφού βεβαιωθείτε πως θηλάζει τη θηλαία άλω, αφήστε το να θηλάσει περίπου 10- 15 λεπτά από τον κάθε μαστό. Τέλος, κρατήστε το για λίγο στον ώμο σας μέχρι να ρευτεί.
Ασταμάτητο Κλάμα: Αίνιγμα ή μήπως όχι;
…Το σπαρακτικό του κλάμα με κάνει πολλές φορές να βάζω και εγώ τα κλάματα. Τι να θέλει που δεν μπορώ να καταλάβω; Τι μπορεί να το ενοχλεί;
Σίγουρα έχετε ακούσει πως ένα μωρό δεν κλαίει στα καλά καθούμενα, κλαίει επειδή υπάρχει κάποιος λόγος. Μπορεί για παράδειγμα να θέλει να κοιμηθεί, να φάει, να έχει λερώσει την πάνα του, να κρυώνει κ.λπ. Αυτό ίσως που δεν έχετε ακούσει είναι ότι ένα μωρό μπορεί να κλαίει και χωρίς προφανή λόγο! Αν το βλέπετε να σφίγγεται και να κοκκινίζει, πιθανότατα υποφέρει από κολικούς, οι οποίοι βέβαια υποχωρούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Μέχρι τότε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε. Ξέρουμε, δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να προσπαθήσετε…
Χρειάζεστε: Πολλή, πολλή υπομονή.
Ηρέμησε, μωρό μου! 
Μια καλή ιδέα για να ησυχάσει το απαρηγόρητο μωρό σας, είναι να του κάνετε ένα χαλαρωτικό μασάζ στην κοιλιά και την πλάτη του. Επίσης, μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά και κρατώντας το σφιχτά, ώστε να μπορεί να ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας, να κάνετε μια βόλτα στο σπίτι ή να το βάλετε στο καρότσι του και να το κουνήσετε για λίγα λεπτά. Δοκιμάστε να του σιγοτραγουδήσετε ένα νανούρισμα, μιλήστε του δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα και ύφος στη φωνή σας -θα εντυπωσιαστεί!- ή βάλτε του να ακούσει κάποιο CD με ήρεμη μουσική. Αν δεν ηρεμεί, δοκιμάστε να το ανακουφίσετε κρατώντας το λίγη ώρα όρθιο ψηλά στην αγκαλιά σας ώστε η κοιλιά του να πιέζεται από τον ώμο σας.
Κωδικός ύπνος 
…Είναι καλύτερα να το κοιμίζω στην αγκαλιά μου ή να το βάζω από την αρχή στην κούνια του για να μην κακομάθει;
Όπως είπαμε και πιο πάνω και όπως διαπιστώνετε καθημερινά, η αγκαλιά σας είναι το αγαπημένο μέρος του μωρού σας. Όσο λοιπόν και να υποστηρίζει η μαμά σας πως θα το κακομάθετε αν το κοιμίζετε με αγκαλιές, μην του τη στερείτε… Πάρτε το αγκαλιά, κουνήστε το τρυφερά και αφού κλείσουν τα ματάκια του, βάλτε το στο κρεβάτι του. Μετατρέψτε την αγκαλιά σας σε μια άνετη, ασφαλή φωλιά για το μωρό σας και ευχηθείτε του γλυκά, καληνύχτα!
Χρειάζεστε: Μια ζεστή κουβερτούλα και ένα κλασικό νανούρισμα ή άλλο τραγουδάκι.
Όνειρα γλυκά! 
Καθίστε σε μια πολυθρόνα και ξαπλώστε το μωρό σας έτσι ώστε το κεφάλι του να ακουμπά στο εσωτερικό του αγκώνα σας, ο βραχίονας να στηρίζει το κορμί του και τα ποδαράκια του να βρίσκονται πάνω σας. Σκεπάστε το με την κουβερτούλα του και δείξτε του πόσο… καλλίφωνη είστε ψιθυρίζοντας ένα τραγουδάκι για να ηρεμήσει. Αφού κοιμηθεί, βάλτε το στην κούνια του: αν έχει φάει, προτιμήστε το πλάι με μια σφήνα ή μια διπλωμένη κουβέρτα στην πλάτη του ενώ αν είναι νηστικό, μπορείτε να το βάλετε αν θέλετε και ανάσκελα (η θέση μπρούμυτα έχει ενοχοποιηθεί για αιφνίδιους θανάτους και εισροφήσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου