Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Σταθμοί στην ομιλία του παιδιού



Αν και το μωρό σας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του δε λέει πολλά – τουλάχιστον με λόγια που να καταλαβαίνετε – οι γλωσσικές του ικανότητες ξεκινούν να αυξάνονται από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Μάθετε με ποιόν τρόπο και πότε…

0-3 μηνών
Το μικρό σας κουκλάκι μαθαίνει για το ρόλο της φωνής ακούγοντας εσάς, ενώ οι άναρθρες κραυγές του αποτελούν τις πρώτες προσπάθειες να μιμηθεί τους ήχους που βγάζετε εσείς. Σε αυτήν την περίοδο είναι πολύ βοηθητικό να τραγουδάτε στο παιδί συχνά, αλλά χωρίς να υπάρχουν στο χώρο άλλες πηγές θορύβου (πχ τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ) που να εμπλέκονται και να αποσυντονίζουν το μικρό ακροατή σας.

3-6 μηνών
Το παιδί έχει αρχίσει να παρατηρεί ότι οι άνθρωποι συνομιλούν μεταξύ τους και θέλει να συμμετάσχει και αυτό σε έναν διάλογο! Όταν λοιπόν μιλάτε μαζί του, απευθύνετέ του ερωτήσεις και αφήστε του το χρόνο να απαντήσει στη δική του – ιδιόμορφη – γλώσσα.  Αν προσπαθήσει να πει κάποια λέξη που του έχετε πει εσείς στο παρελθόν, βοηθήστε το να τη θυμηθεί επαναλαμβάνοντάς την όσες φορές χρειάζεται. 

6-9 μηνών
Πλέον οι κραυγούλες που βγάζει το μωρό παύουν να είναι ακατανόητες εντελώς και αρχίζουν να θυμίζουν κάποιες απλές λέξεις. Σε αυτό το στάδιο το παιδί περιμένει μια επιβράβευση για αυτή του την προσπάθεια από τους γονείς του, όπως είναι ένα χαμόγελο ή μια καλή κουβέντα. Προσπαθήστε να μιλάτε στο μωρό όσο περισσότερο μπορείτε και κυρίως να χρησιμοποιείτε μικρές και εύκολες λεξούλες που θα μπορεί το μικρό σας να πει με περισσότερη ευκολία. 

9-12 μηνών
Το παιδί πλέον καταλαβαίνει τα πάντα από αυτά που ακούει, αλλά δεν μπορεί ακόμα να πει όλες τις λέξεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε του λέτε, αλλά να αδυνατεί να απαντήσει όπως ένα πιο μεγάλο παιδί. Αρχίστε να του διαβάζετε βιβλία – εκτός από τα παραμύθια – που να αναφέρονται σε καθημερινά θέματα και εμπλουτίζουν τις γνώσεις, αλλά και το λεξιλόγιό του.

12-15 μηνών
Πλέον το παιδάκι σας μπορεί να μιλάει σχεδόν κανονικά, ενώ ό,τι δεν μπορεί να το εκφράσει με λόγια το δείχνει με πράξεις. Το λεξιλόγιο του παιδιού αναπτύσσεται ραγδαία και αντλεί πληροφορίες για τη γλώσσα από το παραμικρό που ακούει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ενθάρρυνση από μέρους σας θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του και θα το κάνει να προσπαθεί περισσότερο.



ΑΠΟ:www.mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου