Πολλές φορές αναρωτήθηκα αν το καχυποπτούλι μου πέρασε τελικά κολικούς... Οι ειδικοί λένε ότι οι κολικοί αφήνουν τους γονείς ξάγρυπνους όλη τη νύχτα... Η αλήθεια είναι ότι εγώ που είχα ως μωρό κολικούς δεν άφηνα τη μητέρα μου να κοιμηθεί όλο το βράδυ...
Το πονηρό καχυποπτούλι άρχιζε μία γκρίνια που πολλές φορές οδηγούσε σε γοερό κλάμα κατά τις 7 το απόγευμα και με κάποια διαλείμματα έφτανε μέχρι τις 11- 11:30 που κοιμόταν ολοκληρωτικά μέχρι νωρίς το πρωί... Άρα, πιστεύω ότι τους πέρασε ήπια...
Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των μωρών περνούν κολικούς (σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και τα μωρά με ήπια συμπτώματα).
Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το μωράκι σας υποφέρει από κολικούς: Ενώ είναι ήσυχο όλη μέρα ξαφνικά αρχίζει να κλαίει, μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά του, σφίγγει τις γροθιές του και είναι απαρηγόρητο. Το κλάμα αυτό έχει διάρκεια ωρών. Την εμφάνισή τους την κάνουν συνήθως στις 2-4 εβδομάδες και κορυφώνονται γύρω στις 6 εβδομάδες. Από εκεί και πέρα αρχίζουν να μειώνονται τα συμπτώματα, ώσπου κάποια στιγμή θα σταματήσουν, συνήθως γύρω στους 3 μήνες (μερικά μωρά, όμως, υποφέρουν μέχρι και τους 6 μήνες).
Οι κολικοί δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία του μωρού. Έχει αποδειχτεί, όμως, ότι έχουν μεγάλη επίδραση στους γονείς, οι οποίοι ταλαιπωρούνται σωματικά και ψυχολογικά. Φθάνουν στο σημείο να εξαντλούνται και να θυμώνουν πολύ και να σκέφτονται ότι δεν περίμεναν να είναι έτσι η μητρότητα και η πατρότητα. Βέβαια, όλες αυτές οι σκέψεις είναι φυσιολογικές σε αυτή τη φάση... Όταν οι κολικοί θα περάσουν, η ισορροπία θα επανέλθει...
Η επιστήμη της ιατρικής ενώ έχει προχωρήσει τόσο πολύ, δεν μπορεί ακόμη να συμφωνήσει για την αιτία των κολικών. Υπάρχουν κάποιες θεωρίες, αλλά δεν έχουν αποδειχτεί ακόμα. Ποιες είναι αυτές:
1. Η ανωριμότητα των εντέρων του μωρού και η δημιουργία πολλών αερίων.
2. Αντίδραση στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος (δυσανεξία) που μεταφέρονται είτε μέσω της σκόνης γάλακτος στα μωρά που δε θηλάζουν είτε μέσω του μητρικού γάλακτος, όταν η μητέρα καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα.
3. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας του μωρού. Γι' αυτό κάποια μωράκια ή δεν γκρινιάζουν καθόλου, ή έχουν ήπιες κρίσεις κολικών ή έχουν τρομερούς κολικούς. Είναι θέμα χαρακτήρα, λοιπόν... Εδώ οι γιατροί μιλούν και για κληρονομικότητα.
4. Οι έρευνες λένε ότι τα μωρά με κολικούς έχουν λιγότερα μη παθογόνα βακτήρια στο έντερό τους, όπως π.χ. γαλακτοβάκιλλους, σε σχέση με τα μωρά που δεν έχουν κολικούς.
5. Είναι ψυχολογική αντίδραση του μωρού προς τους γονείς του, όταν εκείνοι δεν καταλαβαίνουν τι θέλει και δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες του.
6. Το μωρό είναι πολύ κουρασμένο. Τα βρέφη που δεν έχουν κολικούς έχουν καλύτερη αίσθηση των κύκλων ημέρας και νύχτας.
7. Είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχτηκε το μωρό στο πίσω μέρος του κεφαλιού κατά τον τοκετό (υπέρμαχοι της κρανιακής οστεοπαθητικής).
8. Υπερβολικό ή ανεπαρκές φαγητό.
Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν μπορούν ακόμα να δώσουν μία απάντηση στο γεγονός γιατί οι κολικοί να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας...
Υπάρχουν τρόποι να ανακουφίσουμε το μωράκι μας από τους κολικούς;
1. Μασάζ: Κάντε τις παλάμες των χέρια σας καμπύλες στην κοιλιά του μωρού και με μαλακές κινήσεις με τη φορά των δεικτών του ρολογιού κάντε μασάζ από πλευρό προς πλευρό. Καλό θα ήταν να κάνετε το μασάζ τις ώρες που το μωρό δεν υποφέρει από τους κολικούς και είναι εκνευρισμένο.
2. Δονήσεις: Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά καρεκλάκια- ριλάξ με δονήσεις.
3. Κινήσεις: Κουνήστε το μωράκι σας ρυθμικά στην αγκαλιά σας ή σε ένα λίκνο ή σε ένα καροτσάκι ή στο μάρσιπο και βόλτες με το αυτοκίνητο στο ειδικό καρεκλάκι.
4. Η μέθοδος "τίγρης στο δέντρο": Ξαπλώστε το μπρούμυτα στα δυο σας χέρια, στηρίξτε το καλά και κάντε μαλάξεις με τα δάχτυλά σας (το ένα χέρι σας θα περάσει στο ύψος του κεφαλιού του και το άλλο ανάμεσα από τα ποδαράκια του). Μπορείτε ταυτόχρονα να βαδίζετε ή να το έχετε στα γόνατά σας.
5.Χαμομήλι ή μάραθος: ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου είτε σκέτο είτε με γάλα με αραίωση που θα προτείνει ο παιδίατρος.
6. Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα με σιμεθικόνη (τύπου Infacolic) που λέγεται ότι ανακουφίζουν από τους κολικούς, γιατί προωθούν τα αέρια στο έντερο.
7. Ζεστό μπανάκι με ήπιες μαλάξεις στην κοιλίτσα.
8. Μουσικούλα και πολλές αγκαλίτσες!!!
9. Αν το μωρό σας θηλάζει, ο παιδίατρός σας μπορεί να σας προτείνει να περιορίσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή σας. Αν δε θηλάζει, το υποαλλεργικό γάλα ίσως να βοηθήσει στους κολικούς.
10. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά μπιμπερό για τους κολικούς, που σύμφωνα με έρευνες μειώνουν τους κολικούς, μια και είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφαιρείται ο περιττός αέρας, την ώρα που τρώει το βρέφος (εμείς έχουμε δοκιμάσει της chicco, nuk και dr. brown's, φίλες μας έχουν δει βελτίωση και με τα mam)
11. Κρατήστε την κοιλίτσα του ζεστή είτε με κουβερτούλα είτε με τη θερμότητα του σώματός σας!
Εμείς δοκιμάσαμε όλα τα παραπάνω εκτός από το υποαλλεργικό γάλα. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έδειξε να ανακουφίζεται η μπέμπα... Αν θα μπορούσα να περιγράψω τους κολικούς της μικρούλας μου, θα έλεγα ότι ήταν ήπιοι, μειώθηκαν γύρω στο 2ο μήνα και σταδιακά μέχρι τον 3ο μήνα εξαφανίστηκαν... Έχω ακούσει άλλα μωράκια να έχουν φθάσει μέχρι τον 5ο μήνα και να υποφέρουν ακόμα... Η αιτία, όπως είδατε κι εσείς, άγνωστη... Ελπίζουμε σύντομα οι επιστήμονες να ανακαλύψουν την αιτία και έτσι να ανακουφίζουμε τα αγγελούδια μας! Γιατί ποιος θέλει να βλέπει αυτά τα πλασματάκια να υποφέρουν και να μην ξέρεις πώς να τα βοηθήσεις!
Μία συμβουλή στους γονείς: ξέρω θα νιώσετε απελπισμένοι, κουρασμένοι, καταρρακωμένοι. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να είστε πάντα με το χαμόγελο, με το τραγούδι και την αγκαλιά, ειδικά αν είστε εργαζόμενοι! Σφίξτε, όμως, τα δόντια και δείξτε αγάπη στα παιδάκια σας. Αν νιώσετε ότι δεν αντέχετε άλλο από την κούραση, ζητήστε τη βοήθεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως παππού, γιαγιά, συγγενή ή φίλου! Θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε από την ένταση και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.
Υπομονή, λοιπόν, τα ζουζούνια σας θα μεγαλώσουν!!!
Η γιόγκα έχει να μας προτείνει επίσης κάποιες μεθόδους ανακούφισης από τους κολικούς:
Σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία το σημείο που μπορεί να κάνει κανείς μασάζ, για να ανακουφίσει το μωράκι του από τους κολικούς, απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία:
ΑΠΟ: greekmoms.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου