Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Όταν κλαίει το μωρό



babycryΤο κλάμα είναι ο τρόπος επικοινωνίας του μωρού με τους γονείς. Τρόπος επικοινωνίας που αγχώνει και μερικές φορές φοβίζει τη μητέρα ή τον πατέρα. Το ζευγάρι φυσικά θέλει να βλέπει το μωρό του ήρεμο και χαμογελαστό, όμως το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τους γύρω του.
Το μωρό κλαίει για κάτι θέλει… Μπορεί να είναι από το πιο ασήμαντο (έτσι γιατί απλά θέλει να τραβήξει την προσοχή) μέχρι και κάτι σημαντικό, όπως παραδείγματος χάρη γιατί είναι άρρωστο ή γιατί πονάει.
Ποια όμως είναι αναλυτικότερα τα αίτια του κλάματος… Η πείνα και η δίψα είναι από τα πιο δημοφιλή αίτια του κλάματος των βρεφών. Το ωράριο των γευμάτων τους δεν είναι και το πλέον σταθερό, όταν τους έρθει η επιθυμία να φάνε ή να πιούνε νερό κλαίνε για να ειδοποιήσουν τη μητέρα τους να τα πάρει τα… μέτρα της.
Τις πρώτες μέρες του ερχομού του στο σπίτι το μωρό βρίσκεται στο στάδιο της προσαρμογής στο καινούργιο περιβάλλον. Και έτσι όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες, χωρίς να ζητά κάτι το συγκεκριμένο κλαίει.
Όταν το βρέφος… επιτέλους συνηθίσει οτιδήποτε του χαλάσει το πρόγραμμα ή καλύτερα τη… ζαχαρένια του επιδίδεται στο αγαπημένο του

άθλημα, που δεν είναι άλλο από το κλάμα. Για αυτό καλό θα ήταν  όταν το βρέφος αποκτήσει κάποιες συνήθειες οι γονείς να μην του τις… χαλάνε!
Την ίδια στιγμή, το μωρό όταν ζεσταίνεται, όταν κρυώνει, όταν το στενεύουν τα ρουχαλάκια, όταν ενοχλείται από κάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου κλαίει ώστε να ενημερώσει τους… φύλακες αγγέλους του (τους γονείς του) να δράσουν για να το κάνουν να νιώσει καλύτερα.
Μετά την ανάγκη της επιβίωσης δηλαδή τα θέματα της διατροφής του, το μωρό κλαίει αρκετές φορές γιατί πονάει. Επειδή το ίδιο δεν έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος, κλαίει για να το κάνουν αυτό οι γονείς του. Το πρόβλημα του μπορεί να είναι επειδή βγάζει δόντια και πονάει ή επειδή έχει ανεβάσει πυρετό και γενικότερα είναι άρρωστο. Η δουλειά της μητέρας είναι να βρει την… πηγή του κακού και να την καταπολεμήσει. Μόνη της ή με τη βοήθεια του παιδίατρου.
Είναι φυσικό η νέα μητέρα ειδικά στο πρώτο της παιδί να μην μπορεί να προσδιορίσει αμέσως τα αίτια του κλάματος του μωρού της. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να το παρατηρήσει πολλές ώρες και σε διάφορες φάσεις, έτσι ώστε να το γνωρίσει και να ξέρει γιατί κλαίει το μωρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου