Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ατυχήματα έξω από το σπίτι


 


Ατυχήματα έξω από το σπίτι
Τα ατυχήματα έξω από το σπίτι ίσως είναι πιο λίγα σε σχέση με εκείνα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι αλλά αναμφισβήτητα πιο σοβαρά. Η έξοδος των παιδιών από το σπίτι είναι αναπόφευκτη αλλά και απαραίτητη ιδίως τα τελευταία χρόνια που τα έχουμε εγκλωβίσει μέσα σε μεγάλες πόλεις χωρίς παιδότοπους, πάρκα και γήπεδα όπου θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις διάφορες δραστηριότητες τους. Πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επιδιώκουμε τη έξοδο των παιδιών από το σπίτι, παράλληλα όμως να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν και να τα διδάξουμε σωστά πως να προφυλαχθούν.

Κίνδυνοι από το αυτοκίνητο
• ‘Όλα τα παιδιά ανεξάρτητα με τη ηλικία τους πρέπει να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα. Τα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν ζώνες ασφαλείας και στα πίσω καθίσματα. Μάθετε τα παιδιά σας να τις χρησιμοποιούν έστω και για κοντινές αποστάσεις.
• Μην αφήνετε το παιδί σας να στέκεται όρθιο ανάμεσα στα καθίσματα. Σε περίπτωση φρεναρίσματος ή ατυχήματος σίγουρα θα τραυματισθεί.
• Τα παράθυρα στο πίσω μέρος είναι προτιμότερο να είναι κλειστά. Εάν είναι ανοικτά μάθετε τα παιδιά να μη βγάζουν το χέρι τους έξω από το παράθυρο. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματισθούν σοβαρά από διερχόμενο αυτοκίνητο.
• Οι πόρτες να είναι πάντα κλειδωμένες για να μη μπορεί το παιδί να τις ανοίξει και να πέσει έξω, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση.
• Μη κρατάτε το βρέφος στη αγκαλιά σας όταν κάθεστε στο μπροστινό κάθισμα. Σε περίπτωση ατυχήματος το πρώτο που θα τραυματισθεί είναι αυτό. Μην το χρησιμοποιείτε σαν αερόσακο.
• Το βρέφος πρέπει πάντα να ταξιδεύει στο πίσω μέρος, στο ειδικό παιδικό κάθισμα για αυτοκίνητα στερεωμένο στη μαξιλάρα και δεμένο με τις δικές του ζώνες ασφαλείας. Σε δοκιμές ασφαλείας που έγιναν αποδείχθηκε ότι η πιο ασφαλής θέση για το παιδικό κάθισμα είναι το μέσο του πίσω καθίσματος.
• Ποτέ μη τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα κόντρα στον αερόσακο. Σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Το παιδικό κάθισμα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να προστατεύει όλο το σώμα (κεφάλι, κορμί, χέρια και πόδια)
• Τα παιδιά δεν πρέπει να ξεχνούν να λένε συνέχεια στους γονείς τους να μη τρέχουν με το αυτοκίνητο, και ότι ο χρόνος που κερδίζουν είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχει όλη η οικογένεια.
• Προσοχή όταν κλείνουμε τις πόρτες. Υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν τα χέρια τους και να τραυματισθούν σοβαρά.
• Όταν το αυτοκίνητο σταθμεύσει τα παιδιά να κατεβαίνουν πάντοτε από τη πλευρά που δεν περνούν άλλα αυτοκίνητα.
• Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο. Μπορεί να δοκιμάσουν να το θέσουν σε λειτουργία και να προκαλέσουν ατύχημα, ή να κατέβουν στο δρόμο, ή ακόμα να πάθουν θερμοπληξία τους καλοκαιρινούς μήνες.
• Προσοχή όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο στο δρόμο και θέλουμε να μπούμε μέσα. Το παιδί, συνήθως τρέχει, είναι βιαστικό, είναι ενθουσιασμένο και μπορεί να τρέξει στο δρόμο και να τραυματισθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο. Κρατείστε τα από το χέρι μέχρι να μπει στο αυτοκίνητο.

Ατυχήματα με ποδήλατα
Τα ατυχήματα με ποδήλατα είναι αρκετά συχνά. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί συμβαίνουν μετά από πτώσεις. Τα τραύματα μπορεί να είναι από ελαφρές εκδορές μέχρι εγκεφαλική διάσειση ή αιμορραγία. Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί συμβαίνουν μετά από σύγκρουση με άλλα οχήματα. Δυστυχώς στο τόπο μας δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και ούτε κανονισμοί για τη υποχρεωτική χρήση κράνους από τους ποδηλάτες, γι’ αυτό επαφίεται στους γονείς να πείσουν τα παιδιά τους να φορούν πάντοτε κράνος. ‘Όσον αφορά τους ποδηλατόδρομους, μέχρι αυτοί να κατασκευασθούν από τη πολιτεία οι ποδηλάτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν ποδηλατούν στους δρόμους και όταν θέλουν να ασκηθούν, να χρησιμοποιούν μεγάλα πάρκα και γήπεδα. Σε χώρες όπου οι πιο πάνω κανονισμοί έχουν εφαρμοστεί ο αριθμός και η σοβαρότητα των ατυχημάτων με ποδήλατα έχουν ελαττωθεί σημαντικά.

Ατυχήματα με μοτοσυκλέτες
Τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες αφορούν κυρίως τους ενήλικες αλλά πολλές φορές έφηβοι, με τον ενθουσιασμό που τους διακρίνει, ενοικιάζουν μοτοσυκλέτες με άγνοια των γονιών τους. Αυτό συμβαίνει πιο πολύ κατά τη διάρκεια των διακοπών που συχνά πηγαίνουν μόνοι τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο μετά από κατανάλωση αλκοόλ που δεν είναι σπάνιο στη νεολαία. Εδώ φέρει και η πολιτεία μερίδιο ευθύνης. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η ενοικίαση μοτοσυκλετών και η πώληση αλκοόλ κάτω των 18 ετών. Είτε η σχετική νομοθεσία δεν υπάρχει, είτε υπάρχει και δεν εφαρμόζεται. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα αυτό την κύρια ευθύνη φέρουν οι γονείς. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος απαγορεύει τη μεταφορά παιδιών κάτω των 12 ετών με μοτοσυκλέτα.

Άλλα ατυχήματα στο δρόμο
Συχνά τα παιδιά λόγω έλλειψης άλλων χώρων, αναγκάζονται να παίζουν διάφορα παιγνίδια στην αυλή του σπιτιού τους ή στο δρόμο. Τα κυριότερα ατυχήματα συμβαίνουν όταν τους ξεφύγει η μπάλα και τρέξουν να την πάρουν χωρίς να σκεφθούν τον κίνδυνο που παραμονεύει και που δεν είναι άλλος από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να κοιτάζουν πριν βγουν στο δρόμο. Παράλληλα όμως και οι οδηγοί πρέπει να ελαττώνουν ταχύτητα όταν οδηγούν σε κατοικημένες περιοχές. Τα παιδιά είναι αναγκασμένα συχνά να δια- σταυρώσουν το δρόμο είτε για να πάνε στο σχολείο είτε οπουδήποτε αλλού. Συνήθως οι γονείς λένε στα παιδιά: Μην πας στο δρόμο. Μέχρι μιας ηλικίας αυτό είναι σωστό. Από τη ηλικία όμως των πέντε ετών πρέπει να τα διδάξουμε πως να διασταυρώνουν το δρόμο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το σχολείο, η Αστυνομία και άλλοι φορείς πρέπει να εμπλακούν και αυτοί στη διδασκαλία της οδικής ασφάλειας για τα παιδιά πράγμα που γίνεται σε κάποιο βαθμό. Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πολλά σχολεία, είτε μέσω των σχολικών εφοριών είτε με άλλο τρόπο, χρησιμοποιούν ειδικούς τροχονόμους έξω από τα σχολεία για να βοηθούν τα παιδιά να διασταυρώνουν το δρόμο.

Πνιγμός 
Δυστυχώς κάθε χρόνο παιδιά και ενήλικες χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στις θάλασσες και στις πισίνες και πιο σπάνια σε πηγάδια, φράγματα ή μεγάλες δεξαμενές. ‘Όταν είστε στη θάλασσα ή την πισίνα πρέπει πάντα να είστε κοντά στα παιδιά έστω και εάν υπάρχει ναυαγοσώστης. Μη ξεχνάτε ότι πολλά παιδιά πνίγηκαν μπροστά στα μάτια των γονιών τους. Μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να χαθεί μια ζωή.
• Τα μικρά παιδιά πρέπει πάντα να φορούν τα σωσίβια τους.
• Μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να μάθουν να κολυμπούν.
• Μην τα αφήνετε να μπαίνουν στο νερό πριν περάσουν δύο ώρες από το γεύμα .
• Μην αφήνετε τα παιδιά σας να πηγαίνουν στα βαθιά. Εξηγείστε τους ότι μπορούν να κολυμπούν εξ’ ίσου καλά όταν το νερό φθάνει μέχρι τη μέση τους ή λίγο πιο πάνω.
• Προσοχή από τα ταχύπλοα σκάφη, ιστιοσανίδες και άλλα θαλάσσια σπορ. Καταγγέλλετε στην αστυνομία όταν αυτά χρησιμοποιούνται σε περιοχές λουομένων.

Άλλα ατυχήματα 
Προσοχή όταν ξεκινάτε τα γεωργικά σας μηχανήματα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν παίζουν κάτω ή πίσω από αυτά. Μην τα βάζετε πάνω όταν τα χρησιμοποιείτε για δουλειά. Εάν έχετε πηγάδι σκεπάστε το με κάλυμμα που δεν μπορούν να το ανοίξουν. Προσέχετε τα παιδιά σας από πτώσεις από ταράτσες, δέντρα και γκρεμούς. Όταν τελειώσετε το ψήσιμο φαγητού στα κάρβουνα σβήστε τα με νερό. Προσέχετε τα παιδιά σας από αδέσποτους σκύλους. Μάθετε τα παιδιά σας όταν βρίσκουν ύποπτα μεταλλικά αντικείμενα να μην τα αγγίζουν γιατί μπορεί να είναι εκρηκτικά βλήματα και να εκραγούν. Σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι επισκεφθείτε αμέσως το πιο κοντινό νοσοκομείο.

Στο Λούνα Παρκ 
Πτώσεις από κούνιες, τσουλήθρες και άλλα παιγνίδια είναι πολύ συνηθισμένα. ‘Έχετε τα παιδιά σας πάντοτε κάτω από την επιτήρηση σας. Προσοχή επίσης στα παιγνίδια που λειτουργούν με ρεύμα. Εάν δείτε εκτεθειμένα ή φθαρμένα ηλεκτρικά καλώδια απομακρυνθείτε αμέσως και αναφέρατε το στον υπεύθυνο.

Στις οικοδομές
Στις οικοδομές υπάρχουν συνήθως πεταγμένα σίδερα, ξύλα με καρφιά και άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Επίσης μπορεί κάποιος να τραυματισθεί από πτώση σε ακάλυπτους λάκκους ή από σκαλωσιές. Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν σε οικοδομές. Εάν τραυματισθούν βεβαιωθείτε ότι είναι καλυμμένα με το εμβόλιο του τετάνου.
ΑΠΟ: WWW.PAIDIATROS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου